x

100.000 kvadratmeter byudvikling på vej i Herning centrum

Pressemeddelelse 26. august 2015

Første bud på, hvordan den 100.000 m2 store sygehusgrund midt i Herning kan udnyttes, er nu kommet fra Region Midtjylland og Herning Kommune.

Herning får en unik mulighed for at skabe et helt nyt byområde, når Region Midtjylland fra 2019 flytter fra Regionshospitalet Herning til det nye, store sygehus i Gødstrup.
Det frigør en grund på 100.000 kvadratmeter helt centralt i byen, der har fået navnet Herning+.

Med støtte fra Realdania har Region Midtjylland, der ejer grund og bygninger, og Herning Kommune, der er planmyndighed, nu gennemført en omfattende forundersøgelse af potentialet i såvel den store grund, som de mange forskellige bygninger på området.
 
Selve forundersøgelsen er lavet af Bascon, og med rapporten er vejen nu banet for at lave fysisk planlægning for området, så potentielle investorer får sikkerhed for, i hvilken retning Herning+ skal udvikle sig.

Rapporten foreslår, at Herning+ skal være en kompakt og tæt bydel, med enkelte højere huse, samt at der centralt i den nye bydel skal være to grønne gade- og byrumsforløb, der vil krydse hinanden omtrent midt i området. Det vil danne et landskabsmæssigt, grønt kryds, eller plus, der giver navn til Herning+. Plusset refererer samtidig til områdets historie, med det velkendte hospitals-logo, ligesom det fortæller, at der med projektet tilføjes noget nyt og positivt til Herning by.
 

Kreativ zone

Rapporten fremhæver også, at en lang række af de eksisterende hospitalsbygninger kan genanvendes til nye formål som eksempelvis boliger eller til kulturelle formål.
Kommunen har som mål, at Herning+ bliver en ny kreativ zone i bymidten, der kan tiltrække spændende virksomheder og kultur- og fritidsaktiviteter, som er interessante for udviklingen
af nye kreative og innovative erhvervsmiljøer.
 
- Jeg er meget tilfreds med forundersøgelsen af Herning+, der viser, hvor stort potentialet for udvikling er i det her område. Det er en unik chance for Herning, at 100.000 kvadratmeter i bymidten bliver tilgængelige, og derfor er jeg også glad for samarbejdet med Realdania og Region Midtjylland, som sikrer, at vi får det optimale ud af en så stor mulighed, siger Lars Krarup, borgmester i Herning Kommune.
 
I Region Midtjylland ser regionsformand Bent Hansen frem til det kommende arbejde.
- Vi glæder os til det fortsatte samarbejde om udviklingen af sygehusgrunden i samarbejde med Herning Kommune og andre interessenter, så både lokale og kommende investorer sikres indflydelse på den fremtidige udvikling af sygehusgrunden, Vi er ovenud tilfredse med samarbejdet med Herning Kommune og Realdania omkring forundersøgelserne og hele grundlaget for det kommende arbejde med sygehusgrunden. Jeg er sikker på, at der dermed skabes mest mulig værdi og udvikling for regionen og Herning Kommune, siger Bent Hansen, regionsformand for Region Midtjylland.
 
Der skal nu sættes gang i arbejdet med at omsætte tankerne i rapporten til fysisk planlægning. Herning Kommune er i færd med at tilrettelægge samarbejdet med et rådgiverteam.

Når en helhedsplan for området er klar, får borgerne mulighed for at blive hørt.