x

Nyt byrum ved Marmorkirken

Pressemeddelelse 27. august 2015

Når den nye metrostation ved Marmorkirken i København etableres, skabes der også et nyt reakreativt byrum, der spiller sammen med det udtryk og de materialer, der kendetegner Frederiksstaden.

Etableringen af Cityringen betyder, at der bygges en metrostation ved Frederikskirken, også kaldet Marmorkirken, og der skabes en forplads bag kirken ud mod Store Kongensgade. Realdania støtter i den forbindelse en opgradering af belægningen på forpladsen og området omkring kirken med en donation til Københavns Kommune.

Der er i dag ingen egentlige pladser i kvarteret omkring kirken, der er en del af den historiske bydel Frederiksstaden. Realdania ønsker med støtten til projektet at skabe et rum i denne bydel, hvor borgere og besøgende har lyst til at slå sig ned og tage en pause midt i de historiske omgivelser.

Realdania har gennem datterselskabet Realdania Byg opført Tietgens Ærgrelse, der er bygget efter københavnerhus-ideen med servicefag eller detailhandel i stueetagen, liberalt erhverv på 1. etage og boliger øverst. Sammen med en indretning af en cafe i stuetagen på denne bygning, vil det nye byrum i forbindelse med metrostationen være med til at skabe meget mere liv og aktivitet i kvarteret omkring kirken.

Stationen er en af de nybyggede metrostationer i København. Alle de nye stationer får deres eget udtryk, der tager afsæt i beliggenheden og er inspireret af de omgivelser, den ligger i. Bydelen og kirken er kendt for brugen af nordisk granit og kalksandsten – materialer som har givet kirken tilnavnet Marmorkirken. Belægningen på pladsen og i området omkring kirken vil være en blanding af granit og betonsten, som spiller sammen med bydelens øvrige udtryk og den nye metrostation.

Landskabsarkitektfirmaet Schønherr har udarbejdet en skitse for projektet. De knap 8 mio. kr., Realdania bidrager med til opgraderingen af pladsen, er en gave til Københavns Kommune, der ejer pladsen. Metroselskabet er bygherre på etableringen af stationen og pladsen, der forventes færdig i 2019.

Teknik- og miljøborgmester Morten Kabell (EL) i Københavns Kommune, siger:

”Når vi udvikler København, gør vi det med byens beboere i tankerne. Derfor forsøger vi at give byen tilbage til københavnerne ved at skabe byrum, der indbyder til at tage ophold og bruge byen. Den kommende forplads ved metroen ved Marmorkirken bliver et godt eksempel på, hvordan vi kan bruge pladsen i byen rigtigt.”

Projektchef i Realdania Lars Autrup siger:

”Sammen med den aktivitet, som metrostationen helt af sig selv vil skabe omkring Marmorkirken, vil det nye byrum være med til at styrke bylivet i kvarteret. Det bliver en plads, hvor man får lyst til at slå sig ned, og samtidig skaber den en sammenhæng mellem rummet over jorden og så det underjordiske stationsrum.”