x

Reflecting Home - ny fotobog og udstilling

Pressemeddelelse 5. maj 2015

Arkitekturfotograf Laura Stamers personlige udstilling og fortælling om hjemligheden – Reflecting Home – udkommer i nu bogformat, der samtidig markeres med en udstilling.

Arkitekturfotografen Laura Stamers billeder fortæller om liv og tid, og er på én gang billeder af hende selv og os andre, samt den hverdag som hun – og vi – befinder os i. Gennem et sansende og lyrisk sprog undersøger Laura Stamer det personlige rum og det mest eksistentielle sted, vi bebor; hjemmet. Hjemmet er en mangefacetteret størrelse: på én gang en tryg base, et meditativt rum, hvor vi kan lukke omverden ude, og samtidig et sted, der gennem livet undergår forandringer.

”For mig ligger der en kunstnerisk refleksion i at få øje på stilheden. Med Reflecting Home ønsker jeg at gengive betydningen af hjemmet som et sansemættet sted, vi hver især kender og tager ophold i. Min fortolkning af rum og hjemlighed er en stilfærdig og sensitiv kommentar til den larm, der omgiver os i dagligdagen”, forklarer Laura Stamer.

Reflecting Home. Bogudgivelse og udstilling

Meditativ refleksion møder hverdagen 

Stamers polaroid-billedserie, der er optaget over årene 2010-2013, gengives nu i bogform. Billederne afsøger grænserne mellem hjemmet som den konkrete ramme for hverdagslivet og som en meditativ refleksion af virkeligheden fortolket gennem omskifteligt lys, skygge og stof. Fotografierne er ikke dokumentariske, snarere maleriske. Politikens arkitekturredaktør Karsten R. S. Ifversen skrev i en anmeldelse i januar 2014 om Stamers univers: ”Hendes blik er i familie med Vilhelm Hammershøis, når han lod støvkorn danse i en solstråle som motiv for et interiørmaleri”.

I underspillede og befriende kompositioner er Stamers fotografier refleksioner af virkeligheden, som genkalder erindringer om vores egne historier fra hverdagen, og dens umiddelbare skønhed. Billederne er hemmelighedsfulde og poetiske og afspejler et intimt kendskab til lejlighedens vægge, døre, gulve og lofter: de flader, der indrammer eller afgrænser hjemmet.

”I de senere tiårs fotografi har flere fotografer udfordret fotografiets dokumentariske status gennem arbejdet med iscenesat fotografi, mens andre har forsøgt at dreje fokus væk fra det narrative og betydningsladede, hen imod fotografiets kvaliteter som billede i sig selv. Dette bl.a. ved at fokusere på hverdagsagtige, banale motiver, som ikke i forvejen er ladet med særlig betydning. Men ofte ved til gengæld at arbejde med komposition eller farver på måder, som kan minde om abstrakt maleri”, skriver arkitekt Kjeld Vindum i bogens forord.

Reflecting Home. Bogudgivelse og udstilling

Reflecting Home er tilrettelagt af det London-baserede designstudio A2/SW/HK og støttet af Dreyers Fond, Grosserer L. F. Foghts Fond og foreningen Realdania.