x

Kreativ kogekedel fyrer op i Lejre Kommune

Pressemeddelelse 29. april 2016

En forundersøgelse skal afdække mulighederne for at skabe et levende center for fremtidens bæredygtige fødevaresystemer i Lejre Kommune i projektet Farm Lab. Realdania støtter forundersøgelsen.

Kreativ kogekedel for fremtidens landbrug og gastronomi

Farm Lab skal i praksis være et levedygtigt og aktivt landbrug, hvor landbrug, gastronomi, læring og vidensproduktion går hånd i hånd.

 

Restauratør Christian Puglisi, der driver fire restauranter i København og som er én af initiativtagerne bag projektet fortæller; ”Jeg ser en nødvendighed og en kæmpe fortælling i ’Farm Lab’ som en økologisk kreativ kogekedel. Ikke som et klassisk landbrug eller en restaurant. Men som et sted, hvor alle aktiviteter og al udvikling sker med udgangspunkt i landbruget og landdistriktet tæt knyttet til byen.”

 

Avlsgården Jørgenssæde i Abbetved er indtil videre udpeget som et muligt sted for ’Farm Lab’. Med støtten fra Realdania bliver det muligt at vurdere, om Jørgenssæde og landskabet omkring kan skabe rum for de ønskede aktiviteter.

 

Økologisk innovation  

Økologisk Landsforening har valgt at gå ind i projektet for især at skabe et særligt miljø for økologisk innovation og omstilling for små og mellemstore producenter og virksomheder.

 

Vi skal være sammen om at gøre økologisk landbrug, iværksætteri og gastronomi til en drivkraft for lokal økonomi, madglæde og bæredygtighed i Lejre Kommune. Økologisk Landsforening skal bidrage med vores viden om landbrug og marked til at understøtte landmænd og fødevareproducenter i udviklingen af nye økologiske fødevarer som en motor for erhvervsudvikling. Internationalt holdes der øje med økologi i Danmark, og Lejre kommer til at inspirere uden for vores grænser, siger Per Kølster, Formand for Økologisk Landsforening.

 

Borgmester Mette Touborg ser flere spændende perspektiver. ”’Farm Lab’ rummer nye muligheder for forretningsudvikling og samarbejde for vores lokale landbrug og virksomheder. Her bliver plads til nytænkning i praksis i et tæt samarbejde mellem dagsordensættende kokke, landmænd og innovative organisationer og virksomheder”.

 

Jorden er gødet

Da restauratør Christian Puglisi kontaktede Lejre Kommune i sommeren 2015 og udtrykte interesse i at være medskaber af et sted, der på én gang kunne rumme produktion, oplevelser og vidensproduktion blev dette startskuddet til ’Farm Lab’.

 

Restauratøren havde igennem noget tid været på udkig efter et landbrug, der skulle producere råvarer til køkkenerne i København. At idéen om Farm Lab opstod netop i Lejre Kommune skyldes kommunens økologi-satsning, de mange lokale madaktører og beliggenheden tæt på København.

 

Realdania støtter forundersøgelsen med 300.000 kr. Forundersøgelsen skal være færdig i august 2016.

 

Filantropidirektør i Realdania, Anne Skovbro, siger: ”Vi synes, at ’Farm Lab’ er en rigtig spændende idé. Fødevareproduktion har et stort potentiale for at skabe lokalt forankret udvikling. ’Farm Lab’ kan bidrage til at styrke innovation og nytænkning inden for fødevaresektoren – både lokalt i Lejre og på landsplan.”

 

Stone Barnes i New York State ikke langt fra Manhattan er nok det sted, der kommer nærmest ambitionerne for Farm Lab. Stone Barnes kombinerer landbrug, produktionsfaciliteter, restauration, oplevelses- og formidlingscenter og stedet undersøger og demonstrerer, hvordan fødevaresystemer kan understøtte en bæredygtig samfundsudvikling.

 

Pressemeddelelsen er udsendt af Lejre Kommune.