x

’Mennesker først’ – ny biografi om Jan Gehl

Pressemeddelelse 15. september 2016

En ny bogudgivelse om arkitekten Jan Gehl fortæller historien om, hvordan indignationen over byers indretning blev til en helt ny, verdensomspændende indsats med fokus på problemløsning og mennesker.

Da Jan Gehl i 1960 lige var blevet færdiguddannet som arkitekt, var han blevet oplært i datidens modernistiske byplanlægning med fokus på biler, effektivisering, infrastruktur og stordrift. Men mødet med konen Ingrid Mundt fik ham til at se anderledes på byen – han begyndte at undre sig. Hvor var der plads til menneskerne i den moderne byudvikling? Den undren udviklede sig til indignation, der blev til drivkraft. Byen skulle tilbageerobres af menneskene.

’Mennesker først – arkitekten Jan Gehl’ fortæller historien om Jan Gehls mere end 50 årige arbejde med metodisk at analysere byrum og udarbejde løsninger på de problemer, han observerer. Løsninger der altid har haft et særligt mantra som omdrejningspunkt: Byer skal være for mennesker. 

Bogen er udgivet med støtte fra Realdania, der også har taget dette mantra til sig. Adm. direktør Jesper Nygård siger: ”Jan Gehl har opnået kultstatus i store dele af verden. Hans løsningsorienterede forskning – udviklet gennem 40 år på Arkitektskolen i København – er formidlet i øjenhøjde og har skabt en verdensomspændende bevægelse. Fra København over Bogota til New York bliver byer nu forandret og udviklet med udgangspunkt i hans forskning og tanker.”  

Struktureret omkring milepælene i Jan Gehls liv skildrer bogen, hvordan han gennem de sidste 50 år har fået sat mennesket på arkitekturen og byplanlægningens dagsorden. I dag er tilbageerobringen af byen blevet et globalt tema, og Gehls lære danner grundlag for undervisningen på næsten alle verdens arkitektskoler, og hans metoder har fundet vej til mange af verdens byer.

Bogen er skrevet af de anerkendte australske byforskere Annie Matan og professor Peter Newman. De to forfattere diskuterer hans arbejde, teori, liv og indflydelse med udgangspunkt i deres egne erfaringer fra samarbejdet med ham i hjembyen Perth og i København og med bidrag fra andre, der har samarbejdet med Jan Gehl.

Den 192 siders bog udgives i et stort format rig på illustrationer. Den udgives ved Forlaget BOGVÆRKET og kan købes til 298 kroner. 
Den udkommer også på Island Press i Washington.