x

Vandretur for medlemmer i Geopark Odsherred

Reportage 13. juli 2016

Istidslandskabet i Odsherred er noget ganske særligt, og derfor har området fået titel af geopark af UNESCO. Et hold Realdania-medlemmer tog på opdagelse i de gamle bakker og dale.

En gruppe Realdania-medlemmer vandrede forleden tilbage i fortiden i Geopark Odsherred, som blev formet af isen for 17.000 år siden. Med sig havde de Geopark Manager Nina Lemkow, som guidede gruppen gennem de mange tusind års historie på en 1½ times gåtur på Højderygstien – heldigvis i et vejr, der havde ja-hatten på og ikke viste sig fra sin istidsagtige side.

Så med is, gletsjere og smeltevandskløfter, der kun fandtes på den indre radar, gik fødderne over marker, på landeveje, stier og i skov, og til sidst blev de ”reddet” af en nutidig kaffevogn, som stod klar med forfriskninger på en shelterplads efter den lange vandring.

Her blev der summet over et af turens højdepunkter: udsigten fra bronzealderhøjen Esterhøj, hvor hele Odsherreds herlighed og Sejerøbugten åbenbarede sig som et kæmpestort, buet smil fra 89 meters højde. Esterhøj gemmer både på vandresagn og en sikkert rig bronzealdermand eller -kvinde. Den er aldrig blevet udgravet, men sagnet siger i hvert fald, at en trold havde store skatte gemt i den.

Geopark Odsherred er optaget på UNESCO’s liste over unikke naturlandskaber, der er certificeret i et verdensomspændende netværk af geoparker. Vi har støttet udviklingen af områdets Højderygsti og nye formidlingsformer langs den, for at Odsherred Kommune kan fortælle historien om istidslandskabet, kulturminderne og landskabet som rekreativ faktor.

Mit Realdania er Realdanias medlemsunivers, og hvis du også vil med på udflugter i for- og fremtid på nogle af de steder, som vi har støttet, så meld dig ind og deltag i vores konkurrencer.