x

Medlemsvisit i Roskilde Kloster

Reportage 12. juli 2016

Ved flere rundvisninger havde Realdania-medlemmer mulighed for at kigge indenfor i historiens kroge på Roskilde Kloster. Her har Realdania støttet restaureringen af klostrets mur.

Roskilde Kloster begyndte sit liv som adeligt jomfrukloster i 1699, men munkestenene, det er bygget af, kan tale med om en fortid helt fra byens Sortebrødre-kloster i 1200-tallet. De blev nemlig genanvendt, efter reformationen havde fejet katolicismen af bordet i 1536, så klostrene måtte dreje nøglen om. 

Det adelige jomfrukloster, som var Danmarks første af den art, husede ugifte døtre af adelen, som blev ”parkeret” der i mangel af et passende ægteskab. Det og meget andet fortalte klosterforvalter Søren Lyder Jacobsen engageret om undervejs i den mentale rejse i jomfruernes føjelige verden. Også malerierne i Brahestuen og Den Røde Stue blev levende på turen gennem det gamle hus, og dagen sluttede på paradisisk vis med vin og kage under de smukke, bibelske loftsmalerier i klostrets riddersal.

Realdania har støttet restaureringen af klostrets mur. Projektet blev til virkelighed, fordi engagerede, lokale ildsjæle rejste penge til formålet, så nu rækker muren igen sine beskyttende ”arme” rundt om det gamle hus på indbydende vis.

Mit Realdania er Realdanias medlemsunivers, og hvis du også vil med på udflugter i for- og fremtid til nogle af de steder, som vi har støttet, så meld dig ind og deltag i vores konkurrencer.