x

Kan et grønt pauserum rense luften for farlig bilos?

Pressemeddelelse 5. august 2016

I denne uge bliver en grøn oase på Kalkværksvej i Aarhus taget i brug. Oasen er et udendørs pauserum, hvor man kan mødes, slappe af, holde mikroevents, samtidig med at luften renses for partikelforurening.

I enhver by opstår der restarealer og mellemrum, der står ubenyttet hen. Men kan disse overskudsrum blive en ressource i udviklingen af bæredygtige samfund? Med projektet Ultrabæredygtige Pauserum har Foreningen Skjulte Steder i samarbejde med Arkitektfirmaet Gustin, sat fokus på netop det spørgsmål. Oasen på Kalkværksvej, der åbner fredag, den 12. august, er det sidste af i alt tre pauserum, de to parter har udviklet, som optakt til Aarhus Europæisk Kulturhovedstad 2017.

Hjertekarsygdomme, luftvejssygdomme og DNA-skader er blandt de sundhedsskadelige konsekvenser, som bilos medfører. Det nye pauserum er er et forsøg på at mindske partikelforureningen ved at beklæde overfladerne med en særlig plantesammensætning, der skal teste resultaterne.

Undersøgelser tyder nemlig på, at stenurter og mosser har luftrensende effekter. Håbet er, at løbende effektmålinger omkring pauserummet vil give erfaringer, som kan bane vejen for flere lignende løsninger i fremtiden.

Vand og sol

Også solen har en central funktion i det grønne pauserum. Et skjult reservoir opsamler regnvand, som et soldrevet pumpesystem sørger for at videreføre til de partikelrensende planter.

”Visionen har været at udvikle og teste et nyt koncept til byens rum, der skaber en mere finurlig, levnende, poetisk og grøn by, og som samtidig tager hånd om et alvorligt sundhedsskadeligt problem. Pauserummet kan indtages på et utal af måder, og det er både tilladt at sidde og ligge,” fortæller Stephan Gustin, der er arkitekten bag projektet.

Det Ultrabæredygtige pauserum er udviklet af Arkitektfirmaet Gustin og støttet af Fonden Aarhus 2017, Aarhus Kommunes Grøn Pulje og Realdania.

Projektchef Pelle Lind Bournonville fra Realdania siger: ”Det er et meget interessant forsøgsprojekt, som hvis det lever op til forventningerne, har stort potentiale også for andre byer med meget trafik. Det vil kunne give en markant forbedring af luftkvaliteten og dermed livskvaliteten i byerne.”

Alle er velkomne til at benytte det grønne pauserum, der er placeret på Kalkværksvej tæt på Spanien

Tid for indvielsen

Fredag d. 12 august kl. 15.00
Åbning: Annette Damgaard, Skjulte Steder
Præsentation af projektet: Stephan Gustin
Musik af violinist Neel Sonne Rydstrøm Westerberg
Let udskænkning

Sted

Spanien/Kalkværksvej – foran Turbinehallen

 

Pressemeddelelsen er udsendt af Aarhus Kommune i samarbejde med Foreningen Skjulte Steder og Realdania