x

Realdania Byg Årbog 2015: Fortidens og fremtidens byggematerialer

Pressemeddelelse 18. december 2015

Fremskaffelse af fortidens byggematerialer, fokus på fremtidens materialer og forberedelse af nye projekter i 2016. Det er nogle af overskrifterne i Realdania Bygs årbog, der netop er udkommet.

2015 blev et år med stort fokus på de byggemetoder og byggematerialer, der kræves for at bevare de historiske ejendomme og udvikle fremtidens byggeri. Ofte kræver det både detektivarbejde og opfindsomhed at fremskaffe de rette materialer eller tilvirke de forhåndenværende, så de passer ind i nye sammenhænge. Hverken fortidens eller fremtidens byggematerialer kan blot hentes ned fra hylderne eller bestilles online.

Sådan har det også været i 2015, hvor Realdania Bygs projekter over hele landet har udfordret kreativiteten.

Materialer fra alle steder
Det gælder bl.a. for et restaureringsprojekt i Grønland, hvor materialerne er hentet fra de svenske skove i form af høje slanke fyrretræsstammer, og det gælder for et arkitekttegnet hus fra 1950’erne, hvor ovenlysvinduer i glasfiber er specialfremstillet hos en bådebygger i Sønderjylland, og hvor fine lyseblå klinker fra et nedrivningshus i København har suppleret de originale klinker i husets køkken.

Til et 100 år gammelt landsted i Nordsjælland er store, barkede egetræsplanker blevet forvandlet til et smukt køkken hos en lokal snedker, og i revykunstneren PH’s eget hus fra 1937 er en højisolerende aerogel, kendt fra rumteknologi og bjergbestigning, blevet brugt som isolering. I Søborg nord for København er den skakternede facade på en nyopført etageejendom resultatet af et ambitiøst solcelle-projekt.

Læs om det hele i årets Årbog 2015, der netop er udkommet, og som selvfølgelig også indeholder omtaler af forårets åbent hus-arrangement i ingeniør Varmings eget hus i Gentofte og af efterårets indvielse af BOLIG+ ejendommen i Søborg, som er Danmarks første reelt energineutrale etageboligbyggeri.

Læs også om, hvordan samfundsrevseren og provokatøren PH i 1937 byggede sit eget hus i 1937 og om, hvordan Europas største fuldautomatiske parkeringsanlæg under Dokk1 ved Aarhus’ havn nu er en realitet.

Landet rundt med Klubben
Forude venter en lang række nye projekter og en lang række arrangementer i regi af Realdania Byg Klubben. I det nye år kommer Klubben landet rundt og besøger bl.a. Dokk1 på Aarhus Havn, PHs eget hus i Gentofte, BLOX ved Københavns Havn, Skagen Grå Fyr, byggeriet på Thomas B. Thriges Gade i Odense og meget mere.

Fra 2016 vil en ny dimension tillige føje sig til Realdania Bygs arbejde. Det sker, når Realdania Byg sammenlægges med søsterselskabet Realdania By, der arbejder med areal- og byudvikling. Under det fælles navn Realdania By & Byg vil selskabet fortsætte med at udvikle eksperimenterende nybyggeri, erhverve og bevare unikke historiske huse og deltage i areal- og byudviklingsprojekter.