x

Realdania By & Byg ’Årbog 2016’:
Mange milepæle og stor aktivitet

Pressemeddelelse 14. december 2016

Indvielser af naturområder, byrum og enestående ejendomme. Første spadestik på nybyggerier, broer og vejanlæg. Festlig åbning af vejtunnel og havnekanal. Købsaftaler om historiske huse. I ’Årbog 2016’, som netop er udkommet, ser Realdania By & Byg tilbage på et år med mange milepæle og stor aktivitet i de projekter, som selskabet er involveret i over hele landet.

Husker du…? I begyndelsen af året trodsede godt 1.800 gæster vinterkulden og deltog i åbent hus i Snekkersten i det landsted, som den danske arkitekt Kay Fisker havde tegnet i 1918, og som Realdania By & Byg netop havde restaureret.

I september lagde flere end 6.000 gæster vejen forbi, da dørene til PH’s eget hus i Gentofte blev åbnet for at markere den netop afsluttede restaurering af det hus, som den navnkundige samfundsrevser tegnede til sig selv i 1937. Og sidst på året tog over 700 nordjyder imod tilbuddet om at komme indenfor i Det Grå Fyr i Skagen og opleve både tårnet og den nyligt restaurerede fyrmesterbolig.

Samlingen af historiske huse udvidet

I Odense blev tegningerne lagt frem til et helt nyt bytorv, Oluf Bagers Plads, midt i den historiske bymidte, og i de store byudviklingsprojekter, som Realdania By & Byg er involveret i – i Ringkøbing, Fredericia, Køge og Høje-Taastrup – bød året på masser af aktiviteter; alt fra indvielse af et nyt naturområde, over første spadestik på et springcenter, til åbning af en vejtunnel, fejring af en ny kanal og meget, meget mere.

Henover året blev også samlingen af historiske huse udvidet med et fornemt eksempel i Holbæk på arkitekturretningen Bedre Byggeskik, der netop har fejret 100 års jubilæum, et 300 år gammelt borgerhus i det historiske Ærøskøbing og i den sønderjyske by, Højer: En marskgård, som for år tilbage var tysk præstegård. Alle tre unikke historiske ejendomme, som hver især udgør enestående eksempler på arkitektur og byggeskik gennem 500 år.

Det hele er samlet i ’Årbog 2016’, der netop er udkommet, og som i ord og billeder ser tilbage på et mangfoldigt år, som også bød på mange særarrangementer for medlemmer af Realdania By & Byg Klubben. En klub for alle, som har lyst til at opleve enestående dansk arkitektur, byggeri og byudvikling over hele landet, lyst til at møde arkitekter og fagfolk og komme helt tæt på Realdania By & Bygs arbejde med byudvikling, restaurering og nybyggeri.

Sammenlægning af to søsterselskaber

Mangfoldigheden af tiltag og aktiviteter tilkendegiver samtidig, at et nyt kapitel blev føjet til Realdanias historie i 2016. Fra at have været to datterselskaber – Realdania By og Realdania Byg – blev de to søsterselskaber i begyndelsen af året lagt sammen.

Realdania By, som siden 2007 har arbejdet med udvikling af arealer og bydele, og Realdania Byg, som siden 2003 har varetaget restaurering og nybyggeri, arbejder nu i fællesskab under navnet Realdania By & Byg på at føre foreningen Realdanias mission om livskvalitet i det byggede miljø ud i livet.