x

Livet i Køges nye bydel folder sig ud

Pressemeddelelse 4. maj 2011

Lørdag den 7. maj indvier Køge Kyst ”Tråden” - et nyt forløb, som skaber rum for liv i hele Køge Kyst allerede inden der bygges. Dagen markeres med et festligt program fra kl. 10-02, bl.a. med musik, modelskibsbyggeri, graffitifestival og gadekunst.

Den 7. maj begynder livet i Køges nye bydel Køge Kyst at folde sig ud. Det sker når Køge Kyst indvier ”Tråden”, og dermed for alvor tager hul på Etape 0 i byudviklingen, som har til hensigt at realisere visionen om at livet skal komme før byen.

Tråden er et nyt forløb fra bymidten til vandet, som kan tages i brug lige fra starten. ”Tidsrummet” inviterer til ophold, leg, nye former for boldspil og meget mere. På Søndre Strand man besøge ”Udsigten”, der bliver en promenade og delvist overdækket terrasse, hvor alle kan slå sig ned, nyde havet og vinden, grille, mødes og lege. Kunstnerisk bearbejdede informationsposter langs Tråden – såkaldte steler – fortæller om fortid og fremtid, og flere steder kommer der poetiske lyssætninger. Mere kommer til med køgensernes aktive medvirken.

- Jeg håber, at køgenserne vil gribe muligheden for at tage aktivt del i udviklingen af nye aktiviteter langs Tråden, og på den måde bidrage til at skabe liv i Køge Kyst-området allerede før der bygges, siger borgmester Marie Stærke, der officielt indvier Tråden.

Musik, modelskibe, graffiti og gadekunst
Indvielsen af Tråden bliver markeret med en række festlige arrangementer, som dagen igennem får Køge Kyst-området til at summe af liv. Der vil være musik på Søndre Strand og grillhygge i ”Tidsrummet”. Køge Kyst fortæller historier om Køge Kyst-området på guidede rundvisninger, og modelskibsbyggere fra Køge Maritime Aktivitetscenter viser, hvordan de bygger modelskibe i den tidligere industribygning Gule hal, hvor også skatere fra det lokale ungdomsmiljø Tapperiet holder til. Tapperiet afholder samme dag den internationale graffitifestival Write4Gold Scandinavia 2011, hvor graffitikunstnere fra hele verden konkurrerer om at lave de flotteste værker ”on-location” til rytmerne fra Tapperiets mixerpulte.

Samme dag sætter KØS Museum for kunst i det offentlige rum gadekunst på dagsordenen, når startskuddet går for den 2 kilometer lange kunstrute ”Walk This Way” med 16 kunstnernavne og -grupper. Ruten starter på KØS, bugter sig gennem byen, folder sig ud i havneområdet og slutter på Tapperiet. Udstillingen holder åbent frem til den 18. september.

Køge Kyst realiserer visionerne
- Med indvielsen af Tråden og Etape 0 er Køge Kyst godt i gang med at føre hovedparten af projektets visionspunkter ud i livet, siger Køge Kysts bestyrelsesformand Jørgen Nue Møller.

Gennem kunst, film, musik, festivaler, vandsport og meget andet skal kulturen være drivkraft for udviklingen af Køge Kyst, og samtidig er Tråden første skridt i den store satsning på infrastruktur, der med tiden skal nedbryde jernbanens barrierevirkning i byen.

På Søndre Havn anvendes industribygninger til kreative aktiviteter, som gerne skal præge bydelen fremover – og gennem udformningen af de nye byrum og faciliteter skal der tidligt opnås en høj kvalitet i bymiljøet.

Social, sundhedsmæssig og miljømæssig bæredygtighed indgår i mange af de planlagte aktiviteter, og endelig sker det hele i en proces, der involverer Køges borgere og aktører.

Alle kan deltage i byudviklingen
- Dialog og aktiv deltagelse fra borgere og interessenter er en helt central grundtanke i Køge Kyst, og Etape 0 er derfor heller ikke planlagt i detaljer fra starten, siger Mette Lis Andersen, direktør i Realdania By.

Køgenserne skal nemlig kunne påvirke udviklingen af nye aktiviteter og steder langs Tråden i løbet af 2011 og 2012. Køge Kyst opfordrer derfor alle byens borgere, foreninger mv. til at være med i Etape 0 og ad den vej være med til at præge fremtidens bydel.