x

De skal kæmpe om energien

Pressemeddelelse 8. oktober 2008

Tre rådgiver-teams udvalgt

Tre rådgiver-teams får i dag den glædelige nyhed, at de skal konkurrere i Realeas store energiprojekt for 70'er-parcelhuset. De tre udvalgte hold er:

  • CEBRA i samarbejde med Tækker rådg. ingeniører;
  • Pluskontoret sammen med Moe & Brødsgaard og
  • Westergaard Arkitekter sammen med Rambøll.

Alle er med helt fremme indenfor det energi-rigtige nybyggeri, men skal nu vise, om de mange gode ideer kan føres over på de eksisterende huse.

"Med de tre hold får vi noget af den bedste danske idérigdom og energi-erfaring på banen. Det er vigtigt, for vi skal helt i dybden i vores søgen efter de rigtige løsninger til den ca. halve million 70'er parcelhuse, som trænger til en opdatering," siger projektleder i Realea, Jørgen Søndermark.

Skab et fyrtårn
Hvordan energirenoverer man et 70'er-parcelhus, så det bliver et attraktivt eksempel til efterfølgelse for de mange tusinde husejere, som står med et nedslidt og dyrt parcelhus - men ikke rigtig ved, hvor de skal begynde, hvad de skal tro på, og hvad det reelt vil betyde af besparelser? Den udfordring skal de tre udvalgte hold nu tage op.

I første omgang skal holdene give deres bud på det, der i projektet er blevet døbt "prototypehuset". Prototypehuset skal blive projektets fyrtårn - det ultimative eksempel på energirenovering. Her investerer Realea i et decideret forsøg, da kun de færreste almindelige husejere har lyst og råd til at følge eksemplet så vidt. Budgettet er stort, men det skal naturligvis holdes under det, det vil koste at rive det gamle hus ned og bygge et nyt.

"Vi starter med den største udfordring. Vi er meget spændte på at se, om man kan skabe et nul-energi 70'er-hus indenfor rammen af prisen på et nyt hus. Samtidig skal øvelsen også give os svar på de spørgsmål, som de fleste nok er mest interesserede i: Hvad skal man som almindelig familie vægte højest, når man vil sikre fremtiden for sit hus? Hvilke løsninger er de bedste? Hvilke giver mig mere end blot en lavere varmeregning og grøn samvittighed - er der også nogle ideer, som gør mit hus smukkere og bedre at bo i?", siger Jørgen Søndermark.

Prototypehuset vil blive brugt som fyrtårn for projektets øvrige tre eksempelhuse, der vil rette sig mod forskellige målgrupper under hensyn til en almindelig familie-økonomi og økonomisk bæredygtighed. Det eller de vindende hold, der kommer til at stå for de konkrete eksempelprojekter, afgøres og offentliggøres i begyndelsen af december.

For yderligere oplysninger kontakt:
Administrerende direktør Peter Cederfeld, Realea. Tlf: 70 11 06 06 / pc@re.dk 
Projektleder Jørgen Søndermark, Realea. Tlf: 29 69 52 65 / jso@re.dk