x

Forsøgsprojekt efterviser: Energirenovering betaler sig

Pressemeddelelse 19. august 2010

Man behøver ikke at være miljøbevidst for at gå i gang med energirenovering i sit eget hus.

Landets parcelhusejere kan med mindre indgreb halvere husets energiforbrug og få betydelige sidegevinster. Ikke blot i form af lavere udgifter til energi, men også i form af bedre indeklima, flere brugbare kvadratmeter og større komfort i hverdagen. Det efterviser Realeas toårige eksempelprojekt Energiparcel, som nu afsluttes med åbent hus i fire energirenoverede parcelhuse i Tilst ved Århus, hvor det for sidste gang bliver muligt for alle at komme ind i husene og få gode ideer til, hvor man selv kan begynde. Der er åbent hus søndag den 29. august, fra kl. 12 til 16 i alle fire huse, med udgangspunkt i teltet ved vendepladsen på Langøvænget 8.

"En vigtig del af klimakampen skal ske i de danske hjem. Men det er svært for familien i parcelhuset på Lærkevej at se, hvordan de kan bidrage og hvad de egentlig får ud af det. Vi er i Realea glade for nu at kunne vise fire konkrete eksempler på, hvad man som husejer kan gøre for sænke energiforbruget og vise, at det virker", siger administrerende direktør i Realea, Peter Cederfeld.

Nu er det eftervist, at det virker
I to år har fire parcelhuse og fire familier været forsøgskaniner i Realeas projekt "EnergiParcel - ny energi til dit hus". Projektet gik ud på at købe, energirenovere og måle fire 1970'er-parcelhuse i forskellige prislejer for at sikre uafhængig dokumentation og give inspiration til de knap 500.000 ejere af tilsvarende parcelhuse, både seniorer og børnefamilier. Målet var at finde ud af, om det virker og hvad, der virker.

Projektet er blevet fulgt af forskere fra Ålborg Universitet, der har stået for målinger før, under og efter energirenoveringerne. Og mens der stadig løber tal ind er konklusionen fra projektet dog klar: energiforbruget kan mindskes mellem 30 og 50 procent uden at øge den månedlige ydelse, fordi besparelsen på energiudgifter kan forrente investeringen. Forsøget viser dog også, at vil man længere ned i forbrug, skal målet samtidig være et sundere indeklima, mere anvendelig plads, et lunere og smukkere hus og en grøn samvittighed.

Sidste chance for at se det selv
Rigtig mange danskere har de seneste år fulgt projektet tæt. Nu åbnes dørene for sidste gang til de fire huse, hvor også de foreløbige tal fra efter-målingerne offentliggøres. Åbent hus arrangementet byder på mulighed for at opleve eksempler på energirenoveringer af parcelhuse i Skjoldhøjparken i Tilst tæt på, og se de mange energitiltag, der er foretaget i de fire huse ude og inde. Der vil være rig lejlighed til at få inspiration til, hvordan man som husejer selv kan energirenovere sit eget hus.

  • Åbent hus og plancheudstilling om projektet Energiparcel
  • Søndag den 29. august, kl. 12 til 16
  • Langøvænget 8, 8381 Tilst - Teltet ved vendepladsen
  • Gratis entre, gratis bog om projektet, alle interesserede er velkomne

Der vil hele dagen være mulighed for at se en plancheudstilling, der forklarer hvordan og hvorfor husene er blevet energirenoveret, og ikke mindst at se de fire huse, der har været "forsøgskaniner" i projektet.

Mød op og lær hvilke energibesparende tiltag, der giver mest effekt for pengene. Oplev hvordan man har søgt løsninger, der både sænker energiforbruget og gør husene dejligere at bo i.

For yderligere oplysninger kontakt
Administrerende direktør Peter Cederfeld, Realea. Tlf: 70 11 06 06 / pc@re.dk
Projektleder Jørgen Søndermark, Realea. Tlf: 29 69 52 65/ jso@re.dk