x

Kyndelmisse og lysfest på Sorø rådhus

Pressemeddelelse 21. januar 2011

Igen i år fejrer Sorøs kulturliv kyndelmisse, og at halvdelen af vinteren nu er gået. Det sker ved en lysfest lørdag den 29. januar kl. 17, hvor husene i bymidten bades i lys.

Også Sorø råd-, ting- og arresthus, der ejes af Realdania Byg, bliver en del af
festlighederne med lysprojekter både på facaden og i gården.
Realdania Byg vil med sin restaurering af Sorø råd-, ting og arresthus gøre gårdrummet til en del af Sorøs byrum, og derfor er det en glæde, at Sorø kulturinstitutioner vil benytte gården til en lysinstallation, der kaster en lysstråle op på nattehimlen.

Lysstrålen kan ses ca. 8-10 km. væk, så den 29. januar vil Sorø by og det gamle råd-, ting og arresthus tiltrække sig en del opmærksomhed i det sydsjællandske!

Det er niende gang at Sorøs kulturinstitutioner går sammen om at skabe en kulturaften i byen i forbindelse med kyndelmisse. Udover lysprojekterne i det åbne byrum er der er aktiviteter i alle institutioner (museer,bibliotek,biograf,lokalhistorisk arkiv, Sorø Klosterkirke,Sorø Akademi, Science Centret, Haucs Physiske Samling m.m.).

Navnet Kyndelmisse, der af danskerne blev kaldt for Kjørmes Knud, er en dansk udgave af det latinske ord for lysfest eller lysmesse. Lysfesten stammer fra den katolske kirke, der ved en stor lysmesse fejrer, at halvdelen af vinteren er gået. Lysmessen var indtil 1770 en officiel helligdag til kong Frederik d. 7's livlæge Struense afskaffede den sammen med en række andre helligdage
Du kan læse mere om Kyndelmisse og lysfesten i Sorø på www.kyndelmisse.dk