x

Nu begynder arbejdet med at sikre og formidle grønlandsk verdens- og kulturarv i Ilimanaq

Pressemeddelelse 1. juli 2014

To fredede historiske huse i en lille bygd i det nordvestlige Grønland kommer fremover til at spille en afgørende rolle i formidlingen af grønlandsk verdens- og kulturarv. De to huse fra 1700-tallet er netop overtaget af Realdania Byg, som sammen med Qaasuitsup Kommune og World of Greenland nu realiserer et storstilet projekt, der skal være med til at formidle områdets natur- og kulturarv

Realdania Byg har den 30. juni overtaget to historiske huse i Ilimanaq fra Qaasuitsup Kommune. Samtidigt har World of Greenland fået grønt lys til at opføre 15 nye turisthytter i området. Tilsammen markerer de to begivenheder opstarten på et projekt, hvor kulturarv og turisme skal bidrage til udviklingen i Ilimanaq og det omkringliggende område ved Ilulissat Isfjord, der byder på natur, som er på UNESCOs verdensarvsliste. Projektet er et samarbejde mellem Qaasuitsup Kommune, World of Greenland og Realdania Byg.

"Det er vores ambition, at projektet skal skabe udvikling og indtægter til lokalsamfundet på en måde, der sikrer en økonomisk og social bæredygtig udvikling med respekt for Grønlands kulturarv. Vi glæder os til at komme i gang og håber, at erfaringerne fra partnerskabet kan inspirere til det fremtidige arbejde med at bevare, anvende og udvikle Grønlands kulturarv", siger Peter Cederfeld, administrerende direktør i Realdania Byg.

De to historiske huse i bygden Ilimanaq skal restaureres og indrettes til restaurant- og konferencested, husflidsbutik, udstilling og indhandlingssted for lokale fangster. Arbejdet udføres i fællesskab af grønlandske og danske arkitekter. Qaasuitsup Kommune supplerer og understøtter projektet ved at etablere kloakering af bygden og forbedrede anløbsforhold i den eksisterende havn.

"Som kommune er vi glade for at bidrage til dette projekt i Ilimanaq, hvor vores kulturarv og natur kan være med til at vise nye veje for udvikling her og forhåbentlig også i andre bygder i Grønland", siger Jess Svane (S), 1. viceborgmester i Qaasuitsup Kommune, på vegne af kommunen.
 
Hos rejsearrangøren World of Greenland, som opfører 15 nye turisthytter, glæder man sig over det utraditionelle samarbejde.

"Med realiseringen af dette projekt vil flere interesserede kunne få glæde af de enestående oplevelser, som området byder på - uanset om man er interesseret i natur eller kultur", udtaler Jørgen Nielsen, bestyrelsesformand i World of Greenland.

Planlægningen af projektet begynder nu, så de tre parter kan indlede bygge- og anlægsarbejder i foråret 2015 med forventet afslutning og indvielse af projektet i sommeren 2017.

Yderligere oplysninger
Administrerende direktør Peter Cederfeld, Realdania Byg: (+45) 7011 0606
Projektleder Frants Frandsen, Realdania Byg: (+45) 3288 5273
Bestyrelsesformand Jørgen Nielsen, World of Greenland: (+299) 94 4300/(+45) 6612 2028
Jess Svane, 1. viceborgmester, Qaasuitsup Kommune: (+299) 94 7800