x

Realdania Byg køber arkitekt Knud Friis eget hus

Pressemeddelelse 30. juni 2011

Realdania Byg A/S køber arkitekt Knud Friis eget hus, Højen 13 i Brabrand ved Århus. Villaen er opført i 1958 som egen bolig og tegnestue til Knud Friis fra arkitektfirmaet Friis & Moltke. Ejendommen blev i 1970 udvidet af arkitekten selv, der frem til sin død boede i huset med sin hustru. Købet sker for at sikre det overraskende bygningsværk for eftertiden.

"Vi er meget glade for at kunne tilføje dette betydende værk til vores samling af arkitekternes egne huse. Villaen repræsenterer på meget fornem vis Friis & Moltkes arkitektur. Den er samtidig en vigtig brik i fortællingen om ejerboligens udvikling efter 2. verdenskrig, hvor billigere byggematerialer og privatøkonomiske velstand var med til at skabe grund for et byggeboom af boliger til den danske familie - ofte med inspiration i netop arkitekternes egne huse, der som bygherre til sig selv kunne folde deres ideer helt ud," siger administrerende direktør i Realdania Byg, Peter Cederfeld.

En mild brutalist
Knud Friis er blevet kaldt 'en mild brutalist'. Det første går på hans væsen det andet på hans bygningsværker. Og selvom der ofte er en brutalitet over både den måde bygningsværkerne er placeret i omgivelserne på og de materialer, de er bygget i, så kommer betegnelsen 'brutalisme' af fransk 'béton brut' og betyder rå beton. Det er et begreb som den berømte modernist Le Corbusier selv brugte om sit materialevalg.

Som arkitektonisk retning beskriver den værker, der ofte er opført i rå beton. Ærlighed, designmuligheder og synlige konstruktioner og installationer er blandt arbejdernes fællestræk. Stilen fik imidlertid aldrig stor udbredelse. Allerede af sin samtid blev ejendomme opført i denne stil bl.a. udskældt for ikke at forholde sig til sine omgivelser. Mange af værkerne opfattes som egenrådige, delvist nedgravede bygninger, der samler sig om sin funktion - og sig selv.

Friises villa er opført i en modificeret variant af stilen, i rå beton på en naturskøn, højt liggende grund. Et stort vindue i opholdstuen har udsigt over grunden, mens husets øvrige vinduesfacader primært ligger på husets langside, vendt mod en gårdhave, der med massive mure skaber sit eget intime rum i stedet for at være åbent mod grundens herlighedsværdier. Den er således et mønstereksempel på stilen, der dog modsat flere af sin samtids internationale eksempler er mere velplaceret i sine omgivelser.

Fremtidig anvendelse
Villaen med tilbygning, anneks, havemure og indre gårdrum blev fredet i 2008. Ejendommen står i dag helt autentisk i sit udtryk - alene med de ændringer og tilføjelser, arkitekten selv har tilført. Ejendommen skal nu gennemgå en nænsom restaurering og vil herefter blive lejet ud som privat bolig evt. med mulighed for erhverv i tråd med husets tidligere anvendelse.

Det er muligt at gå på opdagelse og læse mere om villaen og restaureringen her på  hjemmesiden, hvor også kommende muligheder for at se huset løbende offentliggøres. 

Yderligere oplysninger
Administrerende direktør Peter Cederfeld, Realdania Byg: 3288 5270
Projektleder Frants Frandsen, Realdania Byg: 3388 5273