x

Ane Maries Hus er et bevaringsværdigt hus i landsbyen Vrensted, tæt på Løkken og Børglum Kloster. Støtteforeningen Ane Maries Hus samlede i corona-vinteren 2020/21 penge ind lokalt til at købe huset af Hjørring Kommune.

Huset, der er fra 1914 trængte dog til en kærlig hånd. Med midler fra vores Underværker-kampagne er ildsjælene i støtteforeningen og landsbyens øvrige beboere gået i gang med at energirenovere huset og istandsætte husets bevaringsværdige døre, vinduer, vægpaneler, loft og gulv. 

Ane Maries Hus og den tilhørende have på omkring 3200 kvm er allerede nu i brug til samvær og fællesskab på tværs af generationer, og med renoveringen åbner mange flere muligheder sig. Huset skal være et multifunktionelt samlingssted med bolig, mulighed for overnatning, formidling af landsbykulturarv, plads til kreativ udfoldelse, kunst og kunsthåndværk og ikke mindst en åben have.

Husets historie

Ane Maries Hus har en særlig historie, og det betyder meget for de lokale beboere og folk med tilknytning til området, at huset bevares for eftertiden. Som et sted, hvor landsbykulturarven kan formidles, samtidig med at der skabes rammer for ny landsbykultur.

Huset er opført af sagfører Anders Olesen efter tegninger af arkitekten V. J. Mørk-Hansen. Det blev bygget til sagførerens mor, Ane Marie, men hun nåede aldrig at flytte ind, da hun døde før det stod færdigt. Huset blev indrettet med 4 komplette lejligheder til enlige kvinder – egentlig var det et af de allerførste alderdomshjem i Danmark og således ret nyskabende for sin tid. I en stor del af 1900-tallet beboedes huset således af enlige, ældre kvinder fra Vrensted og omegn.

Underværker 

Vi har støttet renoveringen gennem vores kampagne Underværker. Formålet med kampagnen er at støtte ildsjæle, der arbejder med det byggede miljø til gavn for lokalsamfundet. Med Underværker ønsker vi at sænke barrieren mellem ildsjælenes gode idéer og de færdige, realiserede projekter.