x

Bogværket om en af de 20. århundredes mest indflydelsesrige danske arkitekter 

Bogværket er udarbejdet af arkitekt Thomas Bo Jensen fra Kunstakademiets Arkitektskole, og det indeholder bl.a. reproduktioner af omkring 400 af Jensen-Klints originaltegninger fra et omfattende arkivmateriale vedrørende hans produktion.

Arkitekturfotografen Ole Meyer har stået for den billedmæssige dokumentation af alle de bygninger, Jensen-Klint har stået for. Bogens grafiske tilrettelæggelse blev varetaget af den prisbelønnede grafiker Michael Jensen.

Den danske arkitekt Peder Vilhelm Jensen-Klint er en af det 20. århundredes mest indflydelsesrige danske arkitekter. Han var dybt forankret indenfor både håndværk og den danske bygningstradition, og han stod i spidsen for en raffineret og enestående dansk murstensarkitektur.

Hans ubestridte hovedværk er Grundtvigskirken på Bispebjerg i København, der omkranses af hans store murstensbebyggelse ”På Bjerget”. Derudover omfatter hans produktion bl.a. Vodskov Kirke i Nordjylland samt ”Bien”, den tidligere sporvognsventesal på Trianglen på Østerbro i København. Jensen-Klints virke omfattede derudover også billedkunst, møbler og grafik.

Jensen-Klint virkede i brydningstiden mellem hhv. det 19. århundredes stil- og historietyngede arkitekturopfattelse og det moderne gennembrud. Hans store betydning i dansk arkitektur udspringer ikke blot af hans værker, men også af hans status som inspirationskilde samt af hans rolle som debattør, agitator og formidler i det danske arkitektur-, kunst- og kulturliv.

Han spillede bl.a. en stor rolle for bevægelsen for ”Bedre Byggeskik”, der virkede i første halvdel af det 20. århundrede.

På trods af P.V. Jensen-Klints store betydning for det 20. århundredes danske arkitektur har der hidtil ikke eksisteret et værk, der præsenterer og behandler hans arkitektoniske gerning i sin helhed. Formålet med denne udgivelse havde i anledning af 150-året for hans fødsel at give en samlet analyse og fremstilling af hans samlede arkitekturproduktion og kulturelle virke.

Bogudgivelse

Thomas Bo Jensen
P.V. Jensen-Klint
Arkitektens Forlag, 2007
ISBN-10: 8787136740
ISBN-13: 9788787136747

Bogen fås i en engelsk udgave:

Thomas Bo Jensen
P.V. Jensen-Klint
Routledge, 2009
ISBN: 978-0-415-55318-6