x
Halsnæs Kommune har via en forundersøgelse ønsket at afdække potentialet for at omdanne Foreningshuset Gubben i Hundested til et madkulturhus. Ambitionen er at skabe et levende samlingspunkt, hvor borgere, fødevareproducenter og besøgende kan mødes om madoplevelser, maddannelse og innovation.

Mellem havn og bymidte

En af udfordringerne i Hundested er, at mens den historiske erhvervs- og industrihavn har udviklet sig til en ’kulturhavn’ med kreative værksteder, spisesteder og eventsteder, er bymidten synet hen og har mistet oprindelige funktioner. Der er behov for tiltag, der binder by og havn sammen og opgraderer centrale byrum. Samtidig viser sundhedsprofilen for Halsnæs Kommune, at der er behov for nye indsatser, særligt i forhold til børn og unge, hvor maddannelse og sundhed kan styrkes gennem konkrete aktiviteter. Endelig mangler lokale fødevareproducenter et sted, hvor de kan afsætte deres produkter.

Forundersøgelsen skal belyse, hvordan et madkulturhus kan:

  • styrke lokale fællesskaber gennem aktiviteter som fællesspisninger, kurser og events
  • løfte maddannelse og sundhed med fokus på børn og unge gennem skoletjenester og undervisningsforløb
  • skabe fysiske rammer for lokale fødevareproducenter og iværksættere til netværk, udvikling og formidling af fødevareoplevelser

Lokale madoplevelser, der skaber sammenhæng

Projektet skal være med til at give viden om, hvordan man konkret skaber et madkulturhus, som både styrker bylivet i Hundested og kan bidrage til at løse sundheds- og erhvervsudfordringer. Visionen er at skabe et hus, der kombinerer lokale madoplevelser, sundhedsfremme og erhvervsudvikling – og som kan blive et eksempel til inspiration for andre byer, der ønsker at skabe en bedre sammenhæng mellem havnen og bymidten.

Samarbejdspartnere

Projektet er initieret af Halsnæs Kommune i dialog med lokale fødevareaktører, skoler og øvrige samarbejdspartnere, der kan bidrage til at forankre aktiviteterne i madkulturhuset.