x

Vandtårnet er blevet formidlingscenter 

Det gamle vandtårn på Torneværksvej i Rønne har skiftet navn til Affaldstårnet. Vandtårnet er blevet renoveret og indrettet til informations- og undervisningscenter om affald og miljørigtig affaldshåndtering.

Her kan skoleklasser, børnehaver, borgergrupper og andre interesserede få viden om miljø og ressourcer og lære at sortere det bornholmske affald rigtigt. Vandtårnet har 3.000 gæster – primært børn -  om året. Det svarer til, at omkring 8 pct. af den bornholmske befolkning årligt besøger Affaldstårnet, hvilket gør det til den største skoletjeneste i landet målt pr. indbygger. Af samme årsag er det besluttet at udvide med et informationshus, hvor der i højere grad end i det runde tårn er plads til at få håndfaste oplevelser med genanvendelse og miljørigtig affaldshåndtering. 

Tegnet med inspiration fra de bornholmske rundkirker

Rønne Vandtårn er tegnet af den bornholmskfødte arkitekt Ove Funch Jespersen og opført 1935-37. Vandtårnet er inspireret af de bornholmske rundkirker og regnes for et af Ove Funch Jespersens mest markante arbejder. Tårnet er kategoriseret som bevaringsværdigt.

Siden 1970’erne, hvor pumperne i Gøngeherred Vandværk tog over, har vandtårnet stået ubenyttet hen. Det blev i 1986 overtaget af Bornholms Affaldsbehandling (BOFA), og i området omkring blev der etableret containerplads og tilhørende administration.