x

Ambergs Tinghus i Esbjerg

Bog

Udgivelsesdato
01. november 2012

Sideantal
72 sider

Forfatter(e)
Af Mads Bjørn Hansen, Christian Tilma, Jørgen Dieckmann Rasmussen, Dorthe Bendtsen og Realdania By & Byg

For medlemmer af
Realdania By & Byg Klubben
75,00 kr.
(149,00 kr. for ikke-medlemmer )

Læg i kurv

Esbjergs ting- og arresthus er tegnet af arkitekt H.C. Amberg i 1892. Huset repræsenterer afslutningen på de mange råd-, ting- og arresthusbyggerier, som skød op over hele Danmark i anden halvdel af 1800-tallet, og står i dag som et kraftfuldt udtryk for den udvikling, som Esbjerg gennemgik omkring 1900-tallet.

Da Ambergs Tinghus i Esbjerg stod færdigt i 1892 var det ikke blot et markant hus i den nye by - det har sprængt skalaen. Det uforholdsmæssigt store byggeri var en hensigtserklæring fra opkomlingen Esbjerg, som udfordrede de nærliggende byer Ribe og Varde og samtidig afslørede en driftighed og virketrang fra esbjergensernes side.

Samtidig med at huset repræsenterer begyndelsen på Esbjergs by- og industrieventyr i 1900-tallet, repræsenterer det også afslutningen på de mange råd-, ting- og arresthusbyggerier, som skød op over hele landet i anden halvdel af 1800-tallet. Huset er et af de sidste rådhuse i landet opført i den historicistiske stilart.

Da Realdania By & Byg overtog huset i 2010 havde arrestdelen stået ubenyttet hen siden 1947, mens tinghuset havde været i brug af bystyret helt frem til 1970'erne.

Realdania By & Byg har efter købet gennemført en omfattende restaurering og transformation af huset, der nu igen fremstår som byens hus, der troner på Torvet med sit 30 meter høje tårn. 

Helbind, 72 sider rigt illustreret med fotos af Helene Høyer Mikkelsen.