x

Forsømte bygninger søges

Pressemeddelelse 28. september 2017

Kan man give et ansigtsløft til det offentlige rum ved at sætte et enkelt hus i stand? Det spørgsmål vil Landsforeningen for Bygnings- og Landskabskultur og Realdania By & Byg i de kommende år forsøge at give svar på med et nyt eksempelprojekt. De to parter leder lige nu over hele landet efter forsømte bygninger eller bygninger, der med deres arkitektur skæmmer et væsentligt byrum eller gadeforløb.

I byer over hele landet er der mange fine og ofte historiske byrum. Mange er velbevarede og med til at stimulere detailhandel, turisme og bosætning. Men nogle steder kan der være behov for et lille løft. En enkelt bygninger er måske gennem årene forsømt, eller en bygning har et udtryk, som kunne passe bedre ind i sammenhængen. Denne udfordring er grundlaget for Landsforeningen for Bygnings- og Landskabskultur og Realdania By & Bygs projekt ”Forsømte bygninger i danske byer”. 

Vi er fælles om bygningsarven 

I projektet vil Realdania By & Byg købe1-3 ejendomme og ombygge dem, så de igen bidrager til det samlede byrum. Erfaringerne skal omsættes til et inspirationskatalog, der viser, hvordan små indgreb kan gøre en positiv forskel til gavn for byer og borgere over hele landet. 

”Bygninger danner rammer og giver den særlige stemning, der er i byen. De fortæller byens historie. Der, hvor vi færdes og bor, er noget helt særligt for os alle. Derfor skal vi passe på den enkelte bygning og alle dens fine detaljer. Sådan passer vi på hele gaden. Vi skal stolt kunne vise vores by frem til venner og gæster. Det er vigtigt for livet i byen og for livet i butikkerne”, udtaler formand for Landsforeningen for Bygnings- og Landskabskultur Karen Margrethe Olsen.

De historiske byrum og kvaliteten i byerne er en del af vores fælles arv. Derfor er vi glade for samarbejdet med Landsforeningen for Bygnings- og Landskabskultur i dette demonstrationsprojekt, som skal inspirere flere til at bidrage til at løfte de historiske byrum.

Peter Cederfeld adm. direktør i Realdania By & Byg

Du kan hjælpe

Vi har brug for hjælp til at finde de huse, som skal være med. Det drejer sig om bygninger, der:
- Er væsentlige for byrummet eller gadeforløbet.
- Er beliggende i byer med omkring 4.000-50.000 indbyggere.
- Kan købes til en pris, der afspejler områdets markedspriser.

Forslag til bygninger kan stilles via Landsforeningen for Bygnings- og Landskabskulturs hjemmeside, hvor du kan udfylde et skema.

Kom med dit forslag her: www.byogland.dk/bygninger

Deadline for forslag er 22. oktober 2017.