x

Realdania By & Byg køber sjælden gård på Sejerø

Pressemeddelelse

7. december 2017

Med købet af en lille gård på Sejerø i Sejerøbugten på Vestsjælland sikrer Realdania By & Byg, at en særlig egnsbyggeskik, som næsten er forsvundet, nu bevares. Gården er et usædvanligt velbevaret eksempel på en særlig type bindingsværk og som sådan et enestående vidnesbyrd om en ubrudt, mindst 600 år lang byggetradition.

Hvert år besøger op mod 40.000 turister den langstrakte ø, Sejerø, ud for Vestsjællands kyst. I egen båd eller med færge fra Havnsø ankommer de til den 1.200 hektar store ø med knap 400 fastboende og godt 350 sommerhuse for at nyde den smukke natur og besøge de mange fortidsminder. Inden længe vil også en lille gård på øens sydside blande sig i oplevelsestilbuddene på Sejerø.

Restaureringen af Højgården skal sikre, at ejendommen bevares for eftertiden som et eksempel på tidlige tiders almindelige, men i dag stort set forsvundne gårdtype. Trods sin beskedne størrelse rummer ejendommen både kulturhistorie, arkitekturhistorie og landbrugshistorie

Peter Cederfeld

Adm. direktør, Realdania By & Byg

En gård, som ved første øjekast ikke syner af meget, men som gemmer på et sjældent velbevaret eksempel på en særlig egnsbyggeskik, der var fremherskende i Vestsjælland helt frem til 1900-tallet. Dengang en ganske almindelig gårdtype på disse kanter; i dag en gårdtype, som stort set er forsvundet eller kun bevaret sporadisk få steder. Men på den lille gård, Højgården, som næsten er uændret siden opførelsen i 1873, fremstår det særlige sidebåndsbindingsværk helt intakt. Med Realdania By & Bygs køb vil gården nu blive restaureret og bevaret.

Bevaring af gammel byggeskik

- Restaureringen af Højgården skal sikre, at ejendommen bevares for eftertiden som et eksempel på tidlige tiders almindelige, men i dag stort set forsvundne gårdtype. Trods sin beskedne størrelse rummer ejendommen både kulturhistorie, arkitekturhistorie og landbrugshistorie, siger administrerende direktør i Realdania By & Byg, Peter Cederfeld.

- Realdania By & Byg råder i forvejen over eksempler på særlig egnsbyggeskik – f.eks. i Højer i Sønderjylland og på Læsø og Ærø - og ejendommen på Sejerø vil på fornem vis supplere Realdania By & Bygs portefølje af gårdtyper, der bl.a. rummer herregårde og husmandssted, understreger Peter Cederfeld.

Vil du vide mere om Højgården?

Et udflugtsmål

Selv om gården har været ubeboet de sidste 30 år, gemmer der sig unikke historiske byggetraditioner i det gamle bindingsværk. I løbet af foråret 2018 vil arkitekter, ingeniører og håndværkere derfor rykke ind i de knap 300 kvadratmeter for at bevare dette sjældne eksempel på en byggeskik med et særligt bindingsværk, såkaldt sidebåndskonstruktion, og et sjældent velbevaret anlæg, hvor også de engang så velkendte gårdrum udenom gårdens længer er bevarede: abildgård (æblehave), fægård (dyrefold) og ladegård (avlsbygning).

Efter restaurering vil Højgården blive udlejet, og samtidig kommer gården til at udgøre endnu en fin turistattraktion på Sejerø.

- Når vi i løbet af foråret går i gang med at restaurere og omdanne hele gårdanlægget, er det vores hensigt også at etablere en sti rundt om gården og jordarealerne, så turister får mulighed for et kig udefra. Ikke langt fra gården ligger en historisk bautasten, og dermed kan dette lille område på Sejerø forhåbentligt udgøre et fint udflugtsmål, der kan bidrage til at styrke øens turisme yderligere, siger Peter Cederfeld