x

182 projekter kæmper om at vinde RENOVER prisen

Pressemeddelelse 2. marts 2018

Indstillingsperioden til RENOVER prisen 2018 er slut. I alt er 182 projekter indstillet siden januar, og de skal nu under lup hos et nomineringsudvalg, der skal udvælge de projekter, der skal nomineres til prisen.

I dag lukkes der for flere indstillinger til RENOVER prisen 2018.  

De indstillede projekter tæller både små og større renoveringer fra hele landet, og i år er der især mange eksempler på renoveringer af parcelhuse.

"Der er omkring 1,7 mio. parcelhuse i Danmark. Det er her, rigtig mange af os bor. Parcelhusrenoveringer er derfor også noget, vi har været særlig spændte på at få indsendt eksempler på i år. Allerede nu er det tydeligt, at der er mange stærke renoveringer, som kan inspirere andre. Jeg ser frem til, at nomineringsudvalget nu udvælger de allerbedste," siger Anne Skovbro, der er filantropidirektør i Realdania.

Der er ikke kun parcelhusrenoveringer blandt de indstillede. Der også flere eksempler på renoveringer, hvor en bygning har fået en ny funktion som følge af renoveringen. Det gælder blandt andet ombygningen af en gammel møbelfabrik i Aarhus, der efter renoveringen er blevet til et moderne lejlighedskompleks. Og så er der også indstillet en gammel bondegård i Havreholm i Nordsjælland, som i dag fungerer som et bæredygtigt familiehjem.

"Det er altid dybt inspirerende at se renoveringer, der emmer af kreativitet og nytænkning. Renovering giver tit nogle andre muligheder end nybyggeriet, fordi man har mulighed for at bevare noget af bygningens sjæl og historie, som man så kan sætte ind en moderne kontekst," siger Lars Axelsen, der er administrerende direktør i Grundejernes Investeringsfond.

Frem til midten af juni vil nomineringsudvalget vurdere alle de indstillede projekter og beslutte, hvilke 4-6 projekter der skal gå videre i konkurrencen og blive nomineret til RENOVER prisen 2018. Vinderen kåres ved en fest i slutningen af august.

RENOVER prisen sætter fokus på renovering

RENOVER prisen uddeles af Realdania og GI. Selv om renovering fylder mere end halvdelen af den samlede produktion i byggebranchen, er det primært nybyggeri, der bliver belønnet med priser. Det er RENOVER prisen med til at lave om på. Det særlige ved prisen er derudover, at den hylder et helt projekt frem for en enkelt bidragsyder. RENOVER prisen er en pris til alle, der har været involveret i det vindende projekt - lige fra bygherre til rådgivere og håndværkere.

Vinderen blandt de indmeldte projekter vil blive fundet ud af en samlet vurdering på baggrund af 7 kriterier.

 • Eksempelværdi: Projektet har potentiale til at inspirere branchen i forhold til renovering.
 • Energikrav og bæredygtighed: Projektet har leveret væsentlig energibesparelse og bidraget til en bæredygtig praksis.
 • Samarbejde og proces: Projektets resultat er sikret gennem godt samarbejde og fagligt kompetente bidrag.
 • Brugskvalitet: Projektet er funktionelt velfungerende og vurderes positivt af sine brugere.
 • Bidrag til omgivelser: Projektet bidrager positivt til dets nærmiljø.
 • Økonomi og værdiforøgelse: Projektet har skabt værdi for bygningsejeren i forhold til kvalitet, tid og ressourcer.
 • Udførelseskvalitet: Projektet er gennemført på et højt håndværksmæssigt niveau.

Nomineringsudvalget består af en formand og tre medlemmer, som repræsenterer bygherre-erfaring, arkitekt- og ingeniørfaglig viden. Nomineringsudvalget er udpeget direkte af styregruppen for RENOVER prisen og består af:

 • Formand for udvalget, Gøsta Knudsen (tidl. Stadsarkitekt i Aarhus Kommune)
 • Henrik Mielke (direktør, CEO, Enemærke & Petersen)
 • Torben Esbensen (rådg. Civilingeniør hos Dansk Energi Management & Esbensen A/S)
 • Karen Mosbech (adm. direktør, Freja Ejendomme)