x

Ærøskøbings næstældste hus slår dørene op

Pressemeddelelse

13. marts 2018

Ta’ turen til Ærøskøbing og oplev byens næstældste hus, som netop er blevet smukt restaureret. Fredag den 23. marts er der åbent hus for alle i ’Priors Hus’.

En kraftig okseblodsmalet hoveddør af egetræ med tunge smedejernsbeslag giver ikke bare de besøgende i Priors Hus en imponerende velkomst; den mere end 300 år gamle dør er også et levende resultat af et forbilledligt restaureringsarbejde. Et arbejde, som blev iværksat for 100 år siden, da den københavnske arkitekt Alexis Johannes Prior købte og restaurerede det lille byhus i Ærøskøbing.

Hundrede år efter, i 2016, købte Realdania By & Byg det fredede og usædvanligt velbevarede hus af dets ejer, Arkitektforeningen, og igangsatte en ny restaurering. Dermed er husets kvaliteter og originalitet sikret for fremtiden, og Priors Hus er igen blevet en perle i rækken af fine historiske huse i Ærøskøbing.

Som en fint eksempel på et historisk byhus, opført efter lokal byggeskik, indgår huset nu samtidig i Realdania By & Bygs samling af godt 50 historiske huse, der repræsenterer dansk bygningskultur gennem 500 år – fra Odense Adelige Jomfrukloster fra 1500-tallet til enfamiliehuset fra 1960’erne. Alle huse er bevaret og sikret for fremtiden, og via Realdania By & Byg Klubben er det muligt at komme ind og opleve de mange historiske og arkitektoniske perler over hele landet. 

Stærkt slægtskab med Sønderjylland

Priors Hus er det næstældste i Ærøskøbing, opført i 1690 efter nordtysk tradition. Et tidstypisk gavlhus med stærke rødder i den lokale byggeskik, men også et hus, som med sin indretning – med diele, pisel og dorns, dvs. forstue, spiseplads og karnapstue, og med hollandske fliser på væggen – trækker historiske tråde til mange ældre sønderjyske huse og dermed vidner om Ærøs tilhørsforhold til de slesvigske hertugdømmer gennem ca. 450 år.

Da Alexis Prior i 1917 købte huset, var det i dårlig stand, og det krævede megen omtanke og mange arbejdstimer at gøre det beboeligt. I stedet for at fjerne det oprindelige materiale og de historiske lag og herefter rekonstruere – som det hidtil havde været kutyme, når historiske huse skulle istandsættes – så brugte Prior kræfter på at bevare så meget af ejendommens oprindelige inventar og udseende som muligt. En tilgang, som de besøgende i huset i dag, 100 år efter, kan glæde sig over.

Op gennem 1900-tallet har skiftende ejere ændret i Priors Hus, og det er således ikke en tro kopi af et 1600-tals hus, som de kommende gæster vil møde. Det er derimod et hus, som har udviklet sig over tid med et væld af fine detaljer, som hver især bærer sin egen fortælling, og som til sammen skaber husets særdeles rige og mangfoldige sjæl.På åbent hus-dagen vil også de arkitekter, som har stået for restaureringen, være til stede og fortælle om tankerne bag restaureringen og om, hvorfor de hylder den grundtanke, at ”hvis et restaureringsprojekt er meget vellykket, kan man nærmest ikke se, at vi har været der”.

 

Priors Hus er netop blevet smukt restaureret. Fredag den 23. marts kan alle interesserede opleve huset, når Realdania By & Byg inviterer til Åbent Hus.

(Fotokreditering: Helene Høyer Mikkelsen / Realdania By & Byg)

Hent flere billeder i høj opløsning.


Priors Hus i Ærøskøbing

Priors Hus er et lille byhus på blot 88 kvm2 fra 1690 opført efter den slesvigske tradition med diele, pisel og dorns, som man gjorde på Ærø på den tid.

Byhuset i bindingsværk indgår i Ærøskøbings maleriske kulturmiljø og står som et vidnesbyrd om tiden, hvor det danske rige talte to hertugdømmer; et vidne om Ærøs stærke slægtsbånd med Sønderjylland.

Priors Hus er samtidig et levende udtryk for ønsket om at bevare arven fra fortiden. Da arkitekten Alexis Prior (1877-1955) købte huset i 1917 satte han nemlig alle kræfter ind på at redde så meget af det gamle hus som muligt. Dermed indvarslede Prior en ny praksis for restaurering i Danmark; en praksis som Realdania By & Byg nu vil videreføre ved at sikre huset en bæredygtig fremtid. 

1690:  Huset opføres af borgmester og rådmand Joseph Ibsen
1777:  Sidehuset opføres
1917:  Arkitekt Alexis Prior køber huset
1919:  Huset fredes
1951:  Prior skænker huset til Solistforeningen af 1921
1972:  Akademisk Arkitektforening overtager huset
2016:  Realdania By & Byg køber huset og restaurerer det. Herefter lejes det ud til Akademisk Arkitektforening.


Realdania By & Byg Klubben

Priors Hus indgår nu i Realdania By & Bygs samling af godt 50 historiske huse, der repræsenterer dansk bygningskultur gennem 500 år. Alle huse er bevaret og sikret for fremtiden.

Via Realdania By & Byg Klubben følger Realdania By & Bygs arbejde med historiske huse, eksperimenterende nybyggeri og byudvikling over hele landet helt tæt på. Her fortæller projektledere, arkitekter og andre fagfolk historierne bag projekterne. Medlemskab af Realdania By & Byg Klubben giver en række fordele, bl.a. adgang til særlige klubarrangementer og mulighed for at medtage en gæst til klubpris.

Realdania By & Byg er datterselskab af foreningen Realdania og fører Realdanias mission og strategier om livskvalitet i det byggede miljø ud i livet gennem ejerskab af bygninger og arealer til byudvikling.

Læs mere på realdaniabyogbygklubben.dk 


Yderligere information

Lise Vølund Jacobsen, kommunikationsmedarbejder Realdania By & Byg
Tlf. 22240774 / lvj@realdaniabyogbyg.dk

{{ title }}

{{ description }}