x

Realdania støtter konstruktiv journalistik

Nyhed 24. maj 2018

Sammen med Constructive Institute etablerer Realdania to fellowships i konstruktiv journalistik. Målet er at bidrage til en mere nuanceret mediedækning af udsatte boligområder og yderområderne i Danmark.

De to fellowships vil fra 1. september 2018 give to erfarne journalister mulighed for at undersøge mediernes dækning af udsatte boligområder og boligforhold i yderområderne i Danmark, samt undersøge hvad dækningen betyder for synet på og udviklingen i boligområderne. De to journalister bliver i 10 måneder fellows ved Constructive Institute, et uafhængigt center placeret på Aarhus Universitet, efter en model, der kendes fra journalistiske fellowships ved amerikanske universiteter som Stanford og Harvard. Dermed bliver de en del af et hold på 8 redaktionelle medarbejdere og redaktører, der uddannes som fremtidens rollemodeller for løsningsorienteret journalistik på Constructive Institute.

”Constructive Institute arbejder for at tilføre journalistikken mere fokus på fakta, løsninger og inspiration. Det passer på mange måder rigtig fint ind i Realdanias måde at arbejde på, hvor vi har fokus på, at de gode løsninger kan sprede sig fra de enkelte projekter og videre ud i samfundet. Både de udsatte boligområder og de danske yderområder rummer begge komplekse problemstillinger, hvor intet er sort/hvidt, og hvor statistikken ikke altid viser et entydigt billede. Derfor er det vigtigt, at emnerne i den offentlige debat bliver behandlet nuanceret. Det håber vi, at de to fellowships kan bidrage til,” siger Realdanias filantropidirektør Anne Skovbro.

De to fellowships vil blive betegnet som ”Realdania Fellowship om Udsatte Boligområder” og ”Realdania Fellowship om Yderområderne i Danmark”. Under fellowshippet vil de to journalister få adgang til at følge uddannelser på Aarhus Universitet samtidig med, at de på Constructive Institute får en uddannelse i konstruktiv journalistik.

”Vi er stolte over at inkludere Realdania i den kreds, der deler troen på, at journalistik er afgørende for et velfungerende demokrati, og vil bidrage til, at pressens dygtigste får mulighed for at tilegne sig den nyeste viden og uddanne sig til ambassadører for en mere ansvarlig og konstruktiv rolle i samfundsdebatten,” siger stifter og direktør for Constructive Institute, tidligere nyhedsdirektør i DR, Ulrik Haagerup.

Baggrunden for samarbejdet om de to nye fellowships er, at det er to områder med stor samfundsbetydning, der i øjeblikket har stor mediebevågenhed, blandt andet på grund af forskellige politiske udspil. Hvordan medierne dækker områderne har betydning for både de, der bor der, og for det øvrige samfunds syn på både områderne og beboerne. Derfor er det vigtigt med en nuanceret dækning, der også har fokus på de gode løsninger. Målet er, at de to fellowships skal bidrage til dette.

Udpegningen af de nye fellows sker 1. juni.