x

Nu begynder byggeriet af Kornets Hus

Nyhed 19. juni 2018

Mandag den 18. juni blev det første spadestik taget til Kornets Hus – et nationalt videns- og inspirationscenter om korn og madkultur, som opføres i det nordjyske landskab ved Hjørring.

Idemanden bag Kornets Hus, Jørn Ussing Larsen, er en af pionererne inden for produktion og forædling af økologisk og biodynamisk korn og medstifter af foreningen Kornets Hus. Foreningens formål er at udbrede kendskab til og viden om korn som råvare i sund ernæring – og fortælle den fascinerende historie om korns betydning for vores civilisation.

”Der er gået en rum tid, og derfor er det næsten uvirkeligt, at drømmen nu bliver en realitet med opbakning fra de forskellige fonde. Jeg glæder mig i den grad nu til at opleve huset færdigt, udstillingerne installeret, duften af godt brød brede sig og gæsterne træde ind og gøre huset levende.” siger Jørn Ussing Larsen.

Kornets Hus er tegnet af Reiulf Ramstad Arkitekter, en af Norges mest anerkendte tegnestuer. Arkitektfirmaet har flere gange været nomineret til den prestigefyldte Mies van der Rohe Award. Kornets Hus bliver tegnestuens første byggeri i Danmark.

”Danmark er både et stort landbrugsland og en af arkitekturens absolutte sværvægts-nationer. Så at få lov til at sætte det arkitektoniske aftryk på et videns- og inspirationscenter om dansk landbrugs vigtigste afgrøde er naturligvis en kæmpemæssig ære og mulighed for os. Byggeriet vil med sin karakter og arkitektoniske kvalitet blive et identitetsbærende og genkendeligt ikon for projektets værdier og mål,” siger arkitekt Reiulf Ramstad.

Faglighed og lokal forankring 

Ud over kursuslokaler skal huset rumme involverende formidlingsaktiviteter, skoletjeneste, bageri, køkken og café med butik. Arealerne uden om huset vil også blive inddraget i centrets aktiviteter og formidling. Først og fremmest vil de besøgende opleve et inspirerende miljø og mødested, hvor de selv kan få lov til at bage, hygge og udveksle erfaring og tips med fagfolk.

Hjørring Kommunes borgmester Arne Boelt siger: ”Vi tror meget på Kornets Hus som et autentisk og anderledes oplevelsestilbud til bl.a. regionens mange turister. Der er desuden et stigende fokus på samspillet mellem kost og sundhed, og jeg er overbevist om, at Kornets Hus kan være med til at understøtte denne udvikling yderligere på en sjov og interessant måde for hele familien.”

Kornets Hus opføres af Foreningen Kornets Hus og er støttet af Hjørring Kommune, Nordea-fonden og Realdania, samt en række øvrige lokale fonde og aktører.

Direktør i Nordea-fonden, Henrik Lehmann Andersen, siger: ”Korn er en central råvare for vores fælles madkultur og daglige måltid. Kornets Hus vil gøre os klogere på kornet, inspirere os og styrke vores håndelag, så det bliver endnu mere smagfuldt og sjovt at vælge korn som råvare i et sundt hverdagsmåltid.”

Programchef i Realdania, Stine Lea Jacobi siger: ”Fødevarer og turisme er to af yderområdernes største potentialer for positiv udvikling. Kornets Hus arbejder med netop de potentialer. Det er positivt, at Kornets Hus også har så stærk lokal forankring – det er helt afgørende for at få succes og bidrage til vækst og udvikling i Nordjylland. Vi glæder os til at se det færdige resultat.”

Kornets Hus forventes klar til åbning i slutningen af 2019.