x

Åbent hus i september:
Bedre Byggeskik-villa i Holbæk

Pressemeddelelse

28. august 2018

Der er travlhed på Bakkekammen 40 i Holbæk. Her er håndværkere ved at afslutte restaureringen af en 100 år gammel villa, som for længst har indskrevet sig i dansk arkitekturhistorie som et fornemt eksempel på byggestilen Bedre Byggeskik. Den 30. september åbnes huset for alle interesserede.

test

For de mange forbipasserende, som i det forgangne år har bevæget sig rundt i området omkring Bakkekammen og Møllevangen i det østlige Holbæk, har det næppe forbigået deres opmærksomhed, at noget har været i gang på adressen Bakkekammen 40.

Åbent hus søndag den 30. september kl. 13 - 17

Og faktisk noget stort – nemlig en omfattende restaurering af den store villa, der indtager beliggenheden allerøverst på bakketoppen. En restaurering, der har betydet, at håndværkere inden for stort set alle fagområder igennem de seneste mange måneder har haft deres gang på adressen og sat deres fingeraftryk på istandsættelsen: Tømrere, snedkere, murere, elektrikere, vvs’ere og malere.

Det er inspirerende at se, hvordan beboere gennem flere generationer har passet på et hus. Alene det, at træværket i forstuen kun har været malet to gange på 100 år – det er i sig selv imponerende. Og når træet kun er blevet malet så få gange, står profiler og fyldninger meget skarpt og fanger lyset smukkere, end hvis det havde været malet mange gange

Per Troelsen

Alle kender de efterhånden alle kroge og hjørner i den store villa. For når 680 kvadratmeter hus skal istandsættes, og alle flader - vægge, lofter, gulve, paneler, karme, gelændere, vinduesrammer osv. – skal males ad flere omgange, så tager det tid. Men når malerne inden længe lukker de sidste malerbøtter, så er der heller ikke ét sted i huset, som har undgået deres og de øvrige håndværkeres opmærksomhed. Og samtidig har villaen fået de farver tilbage, som blev valgt, da villaen for 100 år siden blev tegnet af den lokale arkitekt Ivar Bentsen og bygget til en af byens grosserer, Julius Mortensen.

Ikke en hvilken som helst villa

Genskabelsen af de originale farver har været en vigtig del af det restaureringsarbejde, som den nye ejer, Realdania By & Byg, har været i gang med siden købet af villaen i efteråret 2016. Målet har været at bevare og genskabe de mange fine detaljer, det gedigne håndværk og de gode materialer, der kendetegner denne villa, som – sammen med villavejen – for længst har indskrevet sig i dansk arkitekturhistorie.

Både villa og vej spillede en stor rolle i skabelsen af den byggestil og den forening, som så dagens lys for 100 år siden, nemlig Bedre Byggeskik. Foreningen ønskede at højne dansk bygningskultur gennem bedre uddannelsesmuligheder for håndværkere og arbejdede for at bygge enkelt, fornuftigt, i god kvalitet og med klar sammenhæng mellem en bygnings indretning, materialevalg og udseende. Arkitekt Ivar Bentsen var en af foregangsmændene, og Holbæk og især området omkring Bakkekammen blev på den måde arnested for Bedre Byggeskik.

Fornem repræsentant for Bedre Byggeskik

Villaen på Bakkekammen er en fornem repræsentant for byggeskikken, og derfor glæder det også arkitekt og projektleder Per Troelsen fra Realdania By & Byg, at der igennem alle årene er blevet passet godt på huset.

- Det er inspirerende at se, hvordan beboere gennem flere generationer har passet på et hus. Alene det, at træværket i forstuen kun har været malet to gange på 100 år – det er i sig selv imponerende. Og når træet kun er blevet malet så få gange, står profiler og fyldninger meget skarpt og fanger lyset smukkere, end hvis det havde været malet mange gange, siger Per Troelsen.

Som en del af restaureringen har en konservator foretaget bygningsarkæologiske undersøgelser, og via disse undersøgelser er de originale farver blevet genfundet og nu genskabt: Hall og bagtrappe er malet i okkergul, mens spisestue, stue og herreværelse står i dybe farver i grøn, rød og blå. På førstesalen er et stort midterrum hvidt, mens alle værelser er malet i en mellemblå nuance. Al træværk er i olivengrønne nuancer, lysest i dørenes fyldninger, mens dørenes rammer er en tone mørkere, og mørkest står gerichter og fodlister.

Åbent hus søndag den 30. september kl. 13 - 17

Fine detaljer fra en svunden tid

De tidligere beboeres nænsomme pasning af huset betød også, at rumfordeling og indretning var bevaret stort set uændret, da Realdania By & Byg overtog, og det samme var mange fine detaljer fra en svunden tid.

- Det gælder f.eks. i villaens anretterværelse, hvor de originale skabselementer og den gamle, smukt skurede fyrretræsbordplade med emaljevask var bevaret. I køkkenet var der indsat et køkken af nyere dato, som ikke passede til huset. Det er nu erstattet af et topmoderne elementkøkken, men pakket ind i en snedkerfremstillet front, der svarer til et Bedre Byggeskik-køkken, og hvis dimensioner er taget fra det originale anretterkøkken, fortæller Per Troelsen, som tilmed var så heldig, at nogle af de gamle køkkenlåger stod i kælderen og kunne genbruges.

De er nu malet i den grønblå nuance, som dukkede op under de farvearkæologiske undersøgelser, og samtidig er de originale, glaserede fliser i køkkenet renset af.

- På bagtrappen har vi bevaret den lille håndvask, som tjenestefolkene kunne benytte, inden de trådte ind i gemakkerne ude fra haven eller stalden, og i kælderen har vi som dokumentation for tidlige elinstallationer i danske huse bevaret de originale stofledninger, der er monteret i loftet på små træplader med porcelænsspoler. I stueetagen er de gamle sorte bakelit-stikkontakter restaureret og genopsat, siger Per Troelsen.

Bevaret som et formfuldendt skoleeksempel

Alle disse og mange andre fine spor fra en svunden tid er nu bevaret og genskabt, og sammen med villaens harmoniske fremtoning, brugen af gedigne materialer og godt håndværk er de med til at sikre, at Bakkekammen 40 også i fremtiden vil udgøre et formfuldendt skoleeksempel på en helt særlig dansk byggeskik. 

En skik, som fra 1915 blev båret frem af en gruppe danske arkitekter og håndværkere, der gjorde en ihærdig indsats for at højne den danske bygningskultur, og som i de 50 år - hvor den landsdækkende landsforening eksisterede - foranlediget, at der blev bygget omkring 50.000 Bedre Byggeskik-huse i Danmark. Ét af dem er Bakkekammen 40.

Åbent hus søndag den 30. september kl. 13 - 17