x

Ikast-Brande indvier byens hjerte

Pressemeddelelse 7. september 2018

I morgen, den 8. september, indvies multihuset Hjertet i Ikast-Brande. ”Hjertet” er opført i forbindelse med den internationale skole og skal styrke og skabe fællesskaber på tværs af eksisterende institutioner, projekter og foreninger i hele kommunen.

Med indvielsen af multihuset Hjertet sætter Ikast-Brande en kraftig streg under sit arbejde for at være en kommune, der satser stærkt på fællesskaber. 

Visionen bag det nye multihuset handler om at skabe et sted, hvor mennesker kan mødes og skabe uventede og gode oplevelser. Multihuset skal være et sted, hvor byens borgere har lyst til at mødes uanset baggrund. Blandt de faste lejere er International School Ikast-Brande, Unge og Uddannelse fra Ikast-Brande Kommune, Blindes Arbejde og Fælleskantinen, hvor de sidste er socialøkonomiske virksomheder.

Borgmester Ib Lauritsen siger: ”Det er et fantastisk hus, som vi i morgen officielt åbner. Vores vilde vision er blevet til virkelighed, og vi står i dag med et hus, som har mange forskellige funktioner, og mange forskellige målgrupper. Jeg glæder mig til at følge husets udvikling. Uden et formidabelt samarbejde med såvel Ejendomsselskabet ISIB, International School Ikast-Brande, Realdania, Lokale- og Anlægsfonden som Ny Carlsberg Fondet havde vi ikke stået i dag med de mange muligheder, som dette hus giver borgerne. 

Et multifleksibelt hus for alle

Hjertet er tegnet af arkitektfirmaet C.F. Møller. Ambitionen bag det 3.600 kvm. store byggeri har været at skabe et hus så fleksibelt, at næsten kun fantasien sætter grænser for, hvad det kan bruges til. Bl.a. kan enkelte af husets vægge skubbes væk, så der skabes et helt nyt rum, hvor indenfor og udenfor flettes sammen.

Huset er åbent for alle, og konceptet er baseret på tillid og ansvarlighed. Alle kan komme ind fra gaden og benytte sig af faciliteterne. Det kan være cykelklubben, der bruger huset som mødested og efterfølgende tager bad i de tilhørende omklædningsrum, det kan være squaredans-foreningen, der mødes hver torsdag eller borgere, der bare ønsker at nyde en kop kaffe i caféen.

Resultatet af et stærkt samarbejde

Hjertet er blevet til i et stærkt samarbejde mellem Ejendomsselskabet ISIB A/S (der ejes af BESTSELLERs holdingselskab HEARTLAND og Ikast-Brande kommune), International School Ikast-Brande, Ikast-Brande Kommune, Foreningen Realdania og Lokale- og Anlægsfonden. Dertil kommer en lang række virksomheder, fonde og andre sponsorer, som også har medvirket til, at projektet i dag er realiseret. 

En lang række foreninger har allerede taget huset i brug, og benytter sig af såvel multisalen, refleksionsrummet, street-sport hallen og mødelokalerne. Ligesom det udvendige aktivitetsbånd bliver flittigt benyttet af skatere, BMX-kørere m.fl. 

Øvrige citater

Søren From, formand for ISIB og repræsentant for HEARTLAND siger om begrundelsen for at være med i samarbejdet: "Vi har været med som partner i den Internationale Skole i Ikast-Brande siden den spæde start, så da skolen stod overfor at skulle udvide sine arealer, var det helt naturligt for os at videreføre samarbejdet. Og da Ikast-brande Kommune, som vi også havde samarbejdet tæt med i forbindelse med skolen, samtidig var med i det nye projekt, var vi hurtigt overbevidste om, at vi gerne ville være med igen. Der er heller ingen tvivl om, at den store indsats fra skolens formand og ildsjæl Niels Laurits Thygesen har spillet en stor rolle i vores ønske om at udvide samarbejdet."

Formand Niels Laurits Thygesen, International School Ikast-Brande siger:  "Dette projekt er en fantastisk mulighed for den internationale skole. Vi har nu nogle unikke rammer for vores elever, hvor både faciliteterne og aktiviteterne vil øge skolens tiltrækningskraft. Hjertet vil også blive et samlingssted for elevernes forældre, som samtidig vil møde andre borgere i kommunen og herunder lære den danske foreningskultur at kende. Skolen har allerede taget Hjertet i brug og vi har kun positivt at sige herom."

Adm. direktør Jesper Nygård, Realdania siger: ”Jeg vil gerne sige stor tak til Ikast-Brande Kommune, International School Ikast-Brande og Ejendomsselskabet ISIB for et godt samarbejde om realisering af dette fantastiske projekt. I Realdania er vi meget optagede af, hvordan vores fysiske omgivelser kan understøtte originale og innovative løsninger, der kan skabe rammerne for morgendagens meningsfulde fællesskaber. Dét er Hjertet et super godt eksempel på, og jeg håber, det er et projekt, andre vil lade sig inspirere af.”

Projektkonsulent Jakob Færch fra Lokale- og Anlægsfonden siger: ”Projektet er et spændende og ambitiøst eksempel på, hvordan en kommune og private aktører kan løfte lokale udfordringer ved at samarbejde med det frivillige foreningsliv. Huset og aktivitetsparken er åbent og inviterende, og det bliver et mødested for alle, hvor både spontane og organiserede fritidsaktiviteter som streetsport, mountainbike og aftenskoler fusionerer med foreningslivet, skole og erhverv.” 

Hjertet har kostet godt 86 mio. kr. at realisere. 

Bidragyderne er:
Ikast-Brande Kommune 30 mio. kr.
Realdania 15 mio. kr.
Lokale og Anlægsfonden 8 mio. kr.
Virksomheder, aktionærer, fonde mv. 33 mio. kr.