x

Isfjordscenter klar til byggestart

Pressemeddelelse 21. december 2018

Opførelsen af Ilulissat Isfjordscenter i det vestlige Grønland er nu klar til start. Bygherren Realdania By & Byg har netop indgået hovedentrepriseaftale med entreprenørfirma KJ Greenland. Arbejdet går i gang i begyndelsen af 2019, og Isfjordscentret forventes klar til indvielse i sommeren 2021.

Når entreprenørmaskinerne fra KJ Greenland i begyndelsen af 2019 begynder at rumstere i Ilulissat, Grønlands tredjestørste by, er det samtidig startskud for igangsættelsen af det visionære Isfjordscenter, der er tegnet med respekt for det unikke naturområde, som i 2004 blev optaget på UNESCO's verdensarvsliste.

Når centret om få år står klar til indvielse, skal det fungere som formidlingscenter og bidrage til at styrke turismeudviklingen i Ilulissat, der er Grønlands primære turistby. Det skal formidle historien om is som forudsætning for områdets historiske- og kulturhistoriske udvikling og blandt andet sætte fokus og debat på klimaforandringernes lokale og globale betydning. 

Det er Realdania, som i partnerskab med Grønlands Selvstyre og Avannaata Kommunia – og med støtte fra Nordea-fonden til bygningens udstilling og formidling –  står for opførelsen af Isfjordscentret. Bygherre for Isfjordscentret er Realdanias datterselskab Realdania By & Byg, og herfra er der glæde over, at byggeriet nu er klar til byggestart:

- Når man bygger nord for polarcirklen, er det altid forbundet med en forudsigelig grad af uforudsigelighed og risici i de korte byggesæsoner og det barske klima. Ilulissat Isfjordscenter har tilmed en kompleks og udfordrende bygningsgeometri med vredne former og dobbeltkrumme overflader. Vi har derfor brugt noget ekstra tid på tilpasninger af projektet, detailtegninger og beregninger samt klargøring til produktion af bygningens bærende stålkonstruktioner. Nu er det hele faldet på plads, og vi kan melde alt klart til byggestart i begyndelsen af 2019, siger arkitekt og projektleder Frants Frandsen fra Realdania By & Byg.

Avannaata Kommunia har siden 2017 været i gang med byggemodningen. Når selve byggeriet går i gang i det tidlige forår 2019, vil det i første omgang betyde en række forberedende arbejder med indretning af byggepladsen, sprængninger af fjeldet samt boring af huller i klippen til montage af bygningens, bærende fundamentsøjler.

Isfjordscentret, som er tegnet af arkitekt Dorte Mandrup, forventes at få omkring 25.000 besøgende om året.