x

Et visionært byggeri med respekt for naturområdet

Ilulissat ligger på Grønlands vestkyst ved Diskobugten - 250 km nord for polarcirklen. Isfjorden udgør et spektakulært sted, hvor verdens klimaforandringer udspiller sig for fuld udblæsning, og hvor besøgende har mulighed for at overvære en af verdens mest aktive kælvende gletsjere på helt tæt hold. Det er her i det unikke naturområde, som blev optaget på UNESCO's verdensarvsliste i 2004, at byggeriet af det visionære Ilulissat Isfjordscenter går i gang i 2019. 

Et område med store potentialer 

Ilulissat er Grønlands primære turistby. Derudover betyder de tydelige konsekvenser af klimaforandringerne, at området er flittigt besøgt af internationale klimadebattører, forskere, statsledere og andre i forbindelse med forskning, møder og lignende. En analyse har vurderet, at etableringen af et isfjordscenter i Ilulissat rummer et stort potentiale i forhold til at videreudvikle isfjorden og Ilulissat som turistdestination. Når isfjordscentret om få år står klar, skal det fungere som formidlingscenter og bidrage til at styrke turismeudviklingen i Ilulissat. Det skal formidle historien om is som forudsætning for områdets historiske- og kulturhistoriske udvikling og blandt andet sætte fokus på og skabe debat om klimaforandringernes lokale og globale betydning. Det forventes, at 25.000 gæster vil besøge centret hvert år, hvilket skal være med til at styrke og udvikle turismen i området.

2019 er startskuddet for byggeriet

Byggeriet af Isfjordscentret, som er tegnet af arkitekt Dorte Mandrup, sættes i gang her i 2019, hvor hovedentrepriseaftalen er indgået med KJ Greenland.  Bygningen er tegnet som en enkel, vredet struktur, der skal ligge som et vingefang i landskabet, og arkitekterne beskriver poetisk deres inspiration som ”en sneugles flugt gennem landskabet”. Det visionære byggeri har desuden stor respekt for det særlige naturområde, hvor bygningen skal udgøre en naturlig forlængelse af vandreruterne med mulighed for at gå udvendigt på taget med enestående udsigt til isfjorden og landskabet. Den åbne facade skaber dialog mellem udstillingen og omgivelserne – mellem menneske og natur. Det er grundtanken, at huset skal påvirke det skrøbelige landskab mindst muligt.

Ilulissat Isfjordscenter forventes klar til indvielse i sommeren 2021. 

  • I 2004 blev isfjorden ved Ilulissat optaget på UNESCO's verdensarvsliste pga. sine unikke glaciologiske forhold og attraktive natur.

    I 4400 år har mennesker levet sammen med isfjorden, der tilbyder store forekomster af fisk og havpattedyr. Fiskeri og fangst er stadig vigtige aktiviteter i området, men isfjorden er nu også mødested for verdens klimaforskere, for statsledere der ønsker at sætte klimaforandringer på dagsordenen, og for turister der tiltrækkes af det dramatiske og særegne sted.

Video

{[{ printCounter($index) }]}

{[{ gallery.title }]}

Vis flere

Projektfakta

{[{ label.title }]}

{[{ item.title }]}{[{ item.title }]}, {[{ item.subtitle }]}

Billeder

{[{ currentImage.meta.title }]}

{[{ currentImage.meta.description }]}

{[{ counter() }]}

Nyheder Se alle nyheder

Vis flere

Økonomi

Vi støtter Isfjordscentret med 83 millioner kroner.

Det Grønlandske Selvstyre og Avannaata Kommunia bidrager tilsammen med 23 millioner kroner.

Finansieringen af selve udstillingsdelen er støttet af Nordea Fonden.

Relaterede projekter Se alle projekter

Vis flere