x

Ilulissat ligger på Grønlands vestkyst ved Diskobugten, 250 km nord for polarcirklen. Isfjorden udgør et spektakulært sted, hvor verdens klimaforandringer udspiller sig for fuld udblæsning, og hvor besøgende har mulighed for at overvære en af verdens mest aktive kælvende gletsjere på helt tæt hold. 

I 2004 blev isfjorden optaget på UNESCO's verdensarvsliste, og Ilulissat er Grønlands primære turistby. De tydelige konsekvenser af klimaforandringerne betyder også, at området er flittigt besøgt af internationale klimadebattører, forskere, statsledere og andre i forbindelse med forskning, møder osv.

Et visionært byggeri med respekt for naturområdet

I juli 2015 blev der udskrevet en arkitektkonkurrence om Isfjordscentret, og den 21. juni 2016 blev vinderen af arkitektkonkurrencen offentliggjort. Dorte Mandrup Arkitekters forslag blev valgt som det vindende projekt. De har skabt et visionært byggeri med respekt for det særlige UNESCO-beskyttede naturområde.

Bygningen er en enkel, vredet struktur, der nærmest ligger som et vingefang i landskabet, og arkitekterne beskriver, poetisk, deres inspiration som ”en sneugles flugt gennem landskabet”.

Huset skal udgøre en naturlig forlængelse af vandreruterne med mulighed for at gå udvendigt på taget med enestående udsigt til Isfjorden og landskabet. Den åbne facade skaber dialog mellem udstillingen og omgivelserne – mellem menneske og natur. Det er grundtanken, at huset skal påvirke det skrøbelige landskab mindst muligt.

Et område med store potentialer

En analyse har vurderet, at etableringen af et isfjordscenter i Illulissat rummer et stort potentiale i forhold til at videreudvikle isfjorden og Illulissat som turistdestination. Målet er at skabe en kombination af et ankomststed, et formidlingssted og et mødested for både lokale borgere, almindelige turister og de professionelle klimadebattører.

Det forventes, at 25.000 gæster vil besøge centret hvert år, hvilket skal være med til at styrke og udvikle turismen i området.

  • I 2004 blev isfjorden ved Ilulissat optaget på UNESCO's verdensarvsliste pga. sine unikke glaciologiske forhold og attraktive natur.

    I 4400 år har mennesker levet sammen med isfjorden, der tilbyder store forekomster af fisk og havpattedyr. Fiskeri og fangst er stadig vigtige aktiviteter i området, men isfjorden er nu også mødested for verdens klimaforskere, for statsledere der ønsker at sætte klimaforandringer på dagsordenen, og for turister der tiltrækkes af det dramatiske og særegne sted.

Video

{[{ printCounter($index) }]}

{[{ gallery.title }]}

Vis flere

{[{ label.title }]}

{[{ item.title }]}{[{ item.title }]}, {[{ item.subtitle }]}

Billeder

{[{ currentImage.meta.title }]}

{[{ currentImage.meta.description }]}

{[{ counter() }]}

Nyheder Se alle nyheder

Vis flere

Økonomi

Vi støtter Isfjordscentret med 83 millioner kroner.

Det Grønlandske Selvstyre og Avannaata Kommunia bidrager tilsammen med 23 millioner kroner.

Finansieringen af selve udstillingsdelen er støttet af Nordea Fonden.

Relaterede projekter Se alle projekter

Vis flere

{{ title }}

{{ description }}