x

Hærvejsbroen i Viborg åbner

Pressemeddelelse 21. januar 2019

Cyklister og gående får endnu en mulighed for at krydse jernbanen i Viborg, når Hærvejsbroen åbner mandag den 28. januar 2019. Broen er en del af byudviklingsprojektet Viborg Baneby, som Viborg Kommune gennemfører sammen med Realdania.

Et stort anlægsarbejde er nu så langt, at den første store del af brobyggeriet i Viborg Baneby - Hærvejsbroen - kan tages i brug den 28. januar 2019.
 
Hærvejsbroen går fra Middagshøjvej over Vilhelm Ehlerts Alle, over jernbanen og over Banevejen til det kommende erhvervsgymnasium, Midtbyens Gymnasium. Ved Midtbyens Gymnasium er der mulighed for adgang til Banegårdspladsen med elevator. Fra broen er der desuden adgang til togperronen med trapper og elevatorer.
 
Anden del af broprojektet - et byrum i forbindelse med Midtbyens Gymnasium med trappe ned til Banegårdspladsen samt en bro fra gymnasiet til parkeringspladsen ved Hovedbiblioteket - er under opførelse og ventes klar til brug i efteråret. Bag hele projektet står Viborg Kommune og foreningen Realdania.
 
Borgmester Ulrik Wilbek glæder sig over, at broprojektet er nået så langt.
 
- Det er en kæmpe milepæl, vi har nået ved at åbne Hærvejsbroen. Broen er et vigtigt bindeled mellem Banebyen og midtbyen, og den er derfor helt afgørende for omdannelsen af Banebyen. Vi har allerede nu set de første effekter af broen, da en række investorer er i gang med større projekter syd for banen, og flere er på vej, siger Ulrik Wilbek.
 
Hærvejsbroen er et resultat af byudviklingsprojektet Viborg Baneby, hvor et tidligere industriområde omdannes til en dynamisk og mangfoldig bydel, midt i Viborg.
 
Projektchef i Realdania, Pelle Lind Bournonville siger:
 
- Banebroen er et godt eksempel på, hvordan en barriere i byen kan nedbrydes og vejen for bløde trafikanter lettes. Det gør broen til et nøgleelement i at kickstarte udviklingen af Banebyen og styrke midtbyen i Viborg. Og den er med til at fremme en bæredygtig udvikling, hvor det er attraktivt at bruge cykel, tog og bus.
 

Åbning af bro fejres

Viborg Kommune markerer åbningen af Hærvejsbroen med et åbent arrangement. Mandag den 28. januar 2019 kl. 10 - på Hærvejsbroen. Indgang sker fra Middagshøjvej.

Borgmester Ulrik Wilbek holder tale og derefter klippes den røde snor. Herefter er der kaffe/te og fastelavnsboller ved Midtbyens Gymnasium, hvor der er kig til begge broer.

Fakta om Hærvejsbroen

Broprojektet består af Hærvejsbroen fra Middagshøjvej over jernbanen til det kommende erhvervsgymnasium, Midtbyens Gymnasium, samt en bro over Banegårds Alle. Hærvejsbroen er bygget, så den hænger sammen med Midtbyens Gymnasium. Derudover er den eksisterende perron forlænget, så der er adgang til Hærvejsbroen via trapper og elevator fra både Stationspladsen og ø-perronen med spor 1 og 2. Den samlede anlægsudgift for stiforbindelsen beløber sig til 83 mio. kr. og er finansieret af Viborg Kommune og Realdania. Herudover er DSB med til at finansiere perrontrappen og perronforbindelsen. 
 

Fakta om Viborg Baneby

Med investeringer på omkring 5 mia. kroner omdannes det tidligere industriområde syd for banegården til en dynamisk og mangfoldig bydel i hjertet af Viborg. Et unikt område med institutioner, erhverv og boliger til op mod 3.500 nye beboere. Banebyen bliver en alsidig, attraktiv og aktiv bydel, som rummer stribevis af muligheder for områdets beboere, kommunens borgere og besøgende. Med rig lejlighed til at gå på opdagelse og nyde det gode, aktive liv.