x

Arkitektfirmaet Christensen & Co står bag Odsherred Teaters nye teatersal

Pressemeddelelse 18. januar 2019

Arkitektfirmaet, der blandt andet har tegnet den nye KB-Hal, skal realisere teatersalen, som efter planen åbner i sommeren 2020.

Arkitektfirmaet Christensen & Co fra København har vundet opgaven som totalrådgiver for opførelsen af en ny teatersal til Odsherred Teater. Visionen i udbuddet har været at skabe nytænkende og langtidsholdbare rammer for Odsherred Teater ud fra tre forudsætninger: et kulturtilbud af høj kvalitet, en platform for samarbejde og et mødested for alle. Den nye sal cementerer Odsherred teater som et kulturelt fyrtårn i Nykøbing Sj. – en levende bygning, der samtidig skaber liv i bymidten. Underrådgivere på vinderprojektet er Primus Arkitekter Aps, Sted Aps, Oluf Jørgensen A/S og SWECO.

Opgaven har været at etablere en ny teaterbygning med udgangspunkt i den eksisterende Irmabygning i Algade, som ikke blot giver gode rammer for scenekunsten, men også for alvor forløser det potentiale, som teatret har vist, det rummer som katalysator for kulturel og social udvikling. 

Odsherred Kommune har fået støtte til projektet fra Foreningen Realdania, A. P. Møller og Hustru Chastine McKinney Møllers Fond til almene Formaal og Aage og Johanne Louis-Hansens Fond. Der er samlet ydet 25 mio. kr. i fondsstøtte til teatersalen, hvis budget er på 35 mio. kr. 

Styrker Odsherred som attraktivt kulturområde

Teaterleder Simon Vagn Jensen udtaler om realiseringen af teatersalen: 

”I september 2014 gik jeg ned igennem Algade og én eller anden råbte efter mig. Det var den store, nyligt rømmede, tomme, ikoniske Irma-butik og idéen var der med det samme – tænk hvis det her kunne blive Odsherreds teaterhus, midt i byens gågade? At sådan noget så også bliver virkelighed kan man kun drømme om, men med massiv opbakning fra byråd, fonde, erhvervsliv og – ikke mindst – borgerne,” siger Simon Vagn Jensen og tilføjer:
”Stor, stor tak. Vi ved at vores sommergæster, og de med feriehus i Odsherred, søger oplevelser lokalt, og det nye teaterhus er endnu en styrkelse af Odsherred som et kulturelt attraktivt område,” siger Simon Vagn Jensen.

Borgmester Thomas Adelskov ser også frem til opførelsen af teatersalen:

”Odsherred Teater giver med sin helt centrale placering i kommunens største by et stort bidrag til egnens kulturelle profil og dermed også handelslivet, og med den nye teatersal bliver der mulighed for at tiltrække endnu flere til byen og teatret, som i forvejen har oplevet en meget stor opbakning og positiv velvilje fra både borgere, landliggere og erhvervsliv,” siger Thomas Adelskov.

Stort potentiale bliver forløst

Formand for Bygningsfonden Odsherred Teater, direktør Lars Nybjerg, udtrykker glæde og tilfredshed med det spændende teaterbyggeri over det næste halvandet år og siger:

”Odsherred har et stort potentiale, som er under forløsning i disse år, og her er teateret et godt bevis på en fornuftig og gennemtænkt udvikling, der giver fremtidig og vedvarende vækst og ikke blot en kortsigtet glæde. Vi er med teatret ved at udnytte dette potentiale foran os på en velovervejet måde, så der også i fremtiden er grundlag for vores fantastiske købstad, Nykøbing i et samlende og vækstende Odsherred,” siger Lars Nybjerg og tilføjer:
”Kulturlivet er helt klart også en afgørende motor for vækst og udvikling, og med de meget flotte og spændende rammer, vores energiske og alsidige teater hermed får, bliver der lagt op til endnu mere udvikling, udfoldelse og oplevelse til glæde for både teatret selv, publikum og borgere i bred forstand, kort og godt for hele byen og kommunen,” siger Lars Nybjerg.

Christensen & Co (CCO) er en ung, dansk arkitektvirksomhed, der arbejder i hele Skandinavien. Ejer og direktør Michael Christensen grundlagde i 2006 virksomheden, som i dag beskæftiger cirka 50 medarbejdere. CCO har erfaring med byggerier inden for især forskning, undervisning, kultur, sport, bolig og erhverv og har senest stået for opførelsen af den nye KB-Hal i København. Andre bygninger fra arkitektfirmaet er Niels Bohr Bygningen, Danmarks første CO2-neutrale offentlige bygning, Green Lighthouse, samt Miljøcenter Nordhavn, det første danske DGNB-certificerede byggeri.

I sommeren 2016 flyttede Odsherred teater fra en placering i Annebergparken syd for Nykøbing til gågaden, hvor teatret blev etableret i den nedlagte Irmabutik på Algade 36, som Odsherred Kommune havde købt til formålet. Kommunen renoverede den forreste del af bygningen til teatercafé, kontor og køkken og etablerede efterfølgende sammen med teatret en bygningsfond, hvis formål er at bygge og drive teatret. 

Efter udbud for prækvalifikation til arkitektkonkurrence blev fire arkitektfirmaer i 2018 indbudt til opgaven med at tegne en ny teatersal med cirka 250 pladser og et samlet bruttoareal på godt 1.000 m2 inklusiv teknik og faciliteter til skuespillere. I forslagene skulle der desuden være fokus på en sammenhængende arkitektur for hele teaterbygningen og omgivelserne mod gågaden og mod parkeringspladsen ved Holsts Have. Ud over Christensen & Co. var det BBP Arkitekter, EFFEKT samt Friis & Moltke –  sidstnævnte indgik i den endelige vurdering sammen med Christensen & Co. 

Totalrådgiver på den nye teatersal er Christensen & Co. 
Underrådgivere på vinderprojektet er: 
Bygning: Primus Arkitekter Aps 
Landskab: Sted Aps
Konstruktion og installation: Oluf Jørgensen A/S
Akustik: SWECO