x

Udstilling: Træd ind i verdens umistelige landskaber

Pressemeddelelse 6. februar 2019

Stikkende strå under fødderne, udsigt til Vadehavet og sort sol på horisonten. Se en gletsjer og hør den kælve. Det er, hvad publikum bl.a. kan se frem til, når arkitekt Dorte Mandrup omdanner Dansk Arkitektur Center (DAC) til et drømmende og sanseligt landskab i udstillingen Umistelige landskaber, der åbner d. 22. marts. Publikum kan gå på opdagelse i fire af Mandrups bygningsværker, der alle formidler de centrale historier og skrøbelige landskaber ved Vadehavet og i Grønland.

Indlandsisen smelter i Grønland. Og vandstanden stiger i Vadehavet. Hvorfor bygger man i landskaber, der er truet af klimaforandringer? Og hvordan lader man landskabet forme arkitekturen? Dét giver Dorte Mandrup svar på med udstillingen om sine tre Vadehavscentre i henholdsvis Danmark, Tyskland og Holland samt Illulissat Isfjordscenter i Grønland. Her træder publikum ind i store landskabsinstallationer og mærker på egen krop naturen og arkitekturen på disse særlige steder. Alle fire projekter bliver formidlet gennem installationer og VR-film, hvor man kan flyve ud over indlandsisen og Vadehavet, se projekterne blive bygget op og træde ind i projekterne, imens Dorte Mandrup fortæller. 

”Dorte Mandrup er Danmarks kommende stjerne på den internationale arkitekturscene. Med sit unikke formsprog og særlige æstetik, sætter hun med sine bygninger ude i verden dagsordenen for en ny global arkitektur. Med poesi og æstetik handler arkitekturen om det, der er større og langt ældre end os mennesker. Arkitekturen tager livtag med selve grundlaget for livet, med kloden, klimaet og de kræfter, der udspiller sig lige nu og her. Dorte Mandrup samler det hele - himlen, havet og horisonten i ét punkt, hvor arkitektur og natur går op i en højere enhed,” siger Kent Martinussen, administrerende direktør i Dansk Arkitektur Center.

Tre Vadehavscentre på tværs af landegrænser 

Det UNESCO-beskyttede Vadehav er verdens største sammenhængende tidevandsområde, og en vigtig destination for de 10-12 mio. trækfugle, der lægger vejen forbi hvert år. Dorte Mandrup er i den helt særlige position, at hun har fået til opgave at skabe Vadehavscentre i Danmark, Holland og Tyskland, der alle skal formidle det storslåede Vadehav, som strækker sig over de tre lande. 

Oplev Vadehavet i København

DAC bringer et stykke af Vadehavscentret ved Ribe til København i en udstilling, hvor publikum kan bevæge sig rundt på et kæmpe stråtækt landskab med udsigt til havet og lyden af fuglene. Det stråtækte håndværk spiller nemlig en stor rolle i dette Vadehavscenter, hvor ikke bare tag, men også facader, er beklædt med strå, hvilket får bygningen til at gå i ét med det grå og brune marsklandskab omkring det. Vadehavscentrene i Holland og Tyskland består af helt andre materialer, for her skal arkitekturen tale ind i en industrihavn og en bunker fra 2. Verdenskrig. Det er karakteristisk for Mandrup, at hun netop sætter sig grundigt ind i det enkelte sted og landskabets mange historier.

”Når man skal placere en bygning i et landskab, handler det om at fremkalde det helt særlige på netop det sted, så man med bygningens placering og figur understreger dramaet i en storslået natur. Når man tilmed arbejder i landskaber, som er udpeget til verdensarv, følger der et ansvar med og ikke mindst en mulighed for gennem arkitekturen at formidle en unik kulturhistorie, der forstærker forståelsen og oplevelsen af stedets karakter. De tre Vadehavscentre er alle beliggende i det samme UNESCO-beskyttede Vadehav, men da vi bl.a. arbejder med meget forskellige kulturhistoriske lag, bliver tolkning og dermed udformningen meget forskellig – og netop dét ønsker vi med udstillingen på DAC at give besøgende et indblik i,” forklarer Dorte Mandrup.

En sneugle i flugt

Grønland er et sted, hvor det er ekstra udfordrende at bygge, da arkitekturen skal underlægge sig særlige vejrforhold. Ilulissat Isfjordscenter er placeret 250 km nord for polarcirklen, og den boomerang-formede bygning i træ er formet efter vinden og sneens bevægelse. Bygningen bliver meget poetisk beskrevet som ’en sneugles flugt gennem landskabet’. 

I DAC får publikum en smagsprøve på det spektakulære og dramatiske grønlandske landskab gennem en dragende totalinstallation med både projektioner, lyd og en abstrakt model af Isfjordscenteret, som tidligere har været vist på Venedig Biennalen i 2018. 

Foreningen Realdania har støttet Vadehavscenteret ved Ribe og støtter også det kommende isfjordscenter:

”Dorte Mandrup evner på fornemste vis både at anvende og respektere de unikke lokale potentialer. Hendes bygningsværker sætter fokus på den natur, vi alle sammen er underlagt, og som vi i fællesskab skal søge at bevare. F.eks. vil det kommende isfjordscenter indgå som en del af landskabet på et sted, hvor verdens klimaforandringer udspiller sig for fuld udblæsning. Den nye udstilling viser os naturens skrøbelighed og kan bruges som udgangspunkt for yderligere dialog om FN's bæredygtighedsmål, der synes mere nødvendige end nogensinde,” siger Jesper Nygård, administrerende direktør i Realdania.

Dorte Mandrup – en ener i dansk arkitektur 

Udstillingen i DAC bliver samtidig en fejring af Dorte Mandrups 20 års jubilæum for hendes tegnestue i eget navn. Mandrup har i 20 år markeret sig som et af de største navne på den danske arkitekturscene. Foruden udstillingen lancerer DAC også et tilhørende eventprogram, hvor der bl.a. er mulighed for at komme på særomvisning i udstillingen med Dorte Mandrup samt besøge nogle af de projekter, som tegnestuen er i gang med i København. 

Umistelige landskaber – en arkitekturudstilling af Dorte Mandrup
22. marts – 26. maj 2019 i Udstillingsforum, DAC


Læs mere hos DAC