x

Tre vindere fundet i byggeriets konkurrence om at bygge med affald

Pressemeddelelse 5. februar 2019

Halvdelen af verdens affald kommer fra byggeriet, og byggesektoren vokser sig stadig større.
Med innovationskonkurrencen Circular Construction Challenge vil foreningen Realdania reducere mængden af affald. Ved at understøtte nye innovative løsninger skal affaldet omdannes fra restprodukt til en ressource til byggeriet. I dag offentliggøres de tre vindere af konkurrencen.

Der er ikke nok ressourcer i verden til at fortsætte med at bygge, som vi gør det i dag. Derfor skal fremtidens bæredygtige byer bogstaveligt talt bygges med affald.  
Det er målet med Realdanias innovationskonkurrence Circular Construction Challenge, hvor danske virksomheder sammen med innovatører fra hele verden har konkurreret om at opfinde løsninger, der genanvender affald til byggeriet.  I dag blev de tre vinderløsninger fundet. De indebærer svampesporer dyrket i affald, der kan udvikles til isolering, akustikplader eller konstruktionsmateriale, renset affaldstræ fra byggepladser til salg i byggemarkeder og et byggesystem til skure af affald fra tagrenovering.

Byggeaffald som ressource

“Verden kalder på nye løsninger. Mængden af byggeri stiger voldsomt de næste årtier, så der skal nye cirkulære metoder til for at imødekomme de massive udfordringer, der allerede er og i endnu højere grad bliver med affald og ressourceforbrug. Derfor er der et stort behov for at understøtte udviklingen og fremme innovation og nytænkning. Her er danske virksomheder internationalt med helt fremme, og vi håber med konkurrencen at styrke de allerbedste ideer, så endnu flere af de nye løsninger kommer fra Danmark,” siger Nina Kovsted Helk, filantropidirektør i Realdania.

Cirkulære løsninger i byggeriet er i fokus, fordi den hastigt voksende byggesektor stadig er langt bagud, når det kommer til genanvendelse. Sektoren er i dag blandt verdens største producenter af affald: Hvert år produceres 1,3 milliarder tons affald på verdensplan, og halvdelen kommer fra byggeriet. Og når der samtidig skal bygges lige så meget nyt i verden de kommende 30 år, som der er på kloden i dag, er der behov for en omstilling til nye cirkulære løsninger og systemer nu.

Visionen bag Circular Construction Challenge er at gøre affald til en åbenlys ressource for byggeriet, når fremtidens byer skal tage form.   

Fra idé til virkelighed 

De tre vindere er valgt ud af et felt på 39 ansøgere, som spænder lige fra materialeproducenter, designere og ingeniører til arkitekter og affaldsspecialister. Vinderne er valgt ud fra fem kriterier, blandt andet hvor meget affald løsningen fjerner, hvor stor værdi løsningen har for markedet, og i hvilken grad den kan skaleres, både i Danmark og globalt.

De tre vinderhold får hver 1 million kroner og et innovationsforløb, der sikrer, at løsningerne bliver udviklet, testet og konkretiseret i fysiske prototyper, så de har bedst mulige vilkår til en efterfølgende introduktion på det danske eller internationale marked. 

Igennem tre bootcamps får vinderne rådgivning fra førende danske og internationale eksperter inden for cirkulær økonomi og byggeri. Den første bootcamp finder sted allerede i slutningen af februar, og her skal deltagerne blandt andet arbejde med at udvikle deres forretning omkring deres cirkulære løsning.

De tre vindere

Gentræ

Golder Associates, Solum og STARK
Et system, hvor træ fra midlertidige konstruktioner på byggepladser bliver indsamlet, renset hos Solum og videresolgt til samme formål via byggemarkedet STARK. Det løser et logistisk problem ift. både håndtering og transport af affald på byggepladser. Holdet har allerede fem store entreprenører med, der vil give adgang til indsamling af affald på deres byggepladser. Løsningen kan skaleres og udvides til at omfatte andre materialer, eks. plast eller gips, og andre steder med midlertidige konstruktioner, eks. festivaler. 

Maria Ekblad, Project and HSQE Manager, Golder Associates:

”At vinde Circular Construction Challenge giver os muligheden for, i de kommende 6 måneder, at udføre en grundig analyse af hele den cirkulære værdikæde, med det formål at designe den optimale miljømæssige, sociale og økonomiske løsning for introduktion af GENTRÆ, og på sigt andre genbrugsmaterialer i byggemarkeder.”

From Waste to Biomaterial

Søren Jensen rådgivende ingeniører

Et nyt bæredygtigt byggemateriale, til eksempelvis akustikplader og isolering, fremskabt ved at gro svampesporer i affaldsstrømme - og dermed erstatte eksisterende miljøbelastende byggematerialer. Holdet er pt. i gang med forsøg med forskellige prototyper. Otte universiteter, også anerkendte internationale institutioner, der forsker inden for feltet, har allerede tilkendegivet interesse for løsningen.

Jon Wedersøe Strunge, Energi- og indeklimaingeniør:

"Med Circular Construction Challenge skaber vi ikke bare proof-of-concept og tekniske data om affald og mycelium-baserede materialer. Det er også begyndelsen til en dybdegående platform for videndeling og produktudvikling.” 

Reskur

Krydsrum Arkitekter

Reskur er et byggesystem til skure (fx opbevaring af cykler, affaldssorteringer eller kontorartikler), der er fremstillet af genbrugt træ og tegl fra tagrenoverings-affald. Holdet har allerede indgået aftale med Lejerbo om at levere skure til nye byggerier. Materialerne sikrer en lang levetid for skurene.

Niels Jakubiak Andersen, partner og adm. direktør:

”At vinde Circular Construction Challenge giver os en afgørende mulighed for hurtigt at kunne hjælpe helt almindelige ejendomsejere i Danmark med en bæredygtig omstilling. Med ReSkur viser vi en direkte vej for genbrug af kvalitetsmaterialer i byggeriet, og samtidig med en løsning, der vil revolutionere skurbranchen i Danmark”.

Vi lancerede i august 2018 innovationskonkurrencen Circular Construction Challenge – Rethink Waste, der sætter fokus på nye løsninger til at genanvende og minimere affald i byggeriet. 

Konkurrencen blev skudt i gang med et call for løsninger med deadline den 8. oktober. I alt 39 ansøgere indleverede deres bud på en løsning. Heraf blev seks finalister udvalgt og præsenteret på konferencen Building Green i oktober 2018. Finalisterne havde derefter 2 måneder til at sætte deres team med de afgørende partnere på tværs af værdikæden. Knap 100 virksomheder og andre eksperter fra hele verden ansøgte om at komme med på ét af de seks teams.

De seks finalister indsendte i januar bl.a. en forretningsplan og en samarbejdsaftale med hver deres team. Dommerne udvalgte herefter de tre vindere på baggrund af fem kriterier: cirkularitet, vision, værdiskabelse, skaleringspotentiale og samskabelse (co-creation). 

De tre vinderteams får et seks måneder langt udviklingsforløb og 1 mio. kroner til at udvikle den første prototype samt bygge forretningsmodellen op for deres cirkulære løsning. 

Circular Construction Challenge er finansieret af Realdania og gennemføres med Dansk Design Center som hovedoperatør og i samarbejde med en række strategiske partnere, herunder Lendager Group, ISWA, Building Green, Erhvervsstyrelsen, VCØB og BLOXHUB.