x

Tre teams udvalgt til parallelkonkurrence om Byen til Vandet

Pressemeddelelse 20. marts 2019

Randers Kommune og Realdania har nu valgt de tre tværfaglige teams, der i løbet af foråret skal konkurrere om at lave det bedste bud på en udviklingsplan for Byen til Vandet. I alt har 18 teams med både nationale og internationale eksperter ansøgt om at blive en del af parallelkonkurrencen.

”Der er kommet stærke og kvalificerede ansøgninger fra 18 hold af eksperter, og jeg vil gerne sige tak for den store interesse. Blandt ansøgningerne har vi nu valgt de tre ekspertteams, der skal skabe hver deres bud på en realiserbar udviklingsplan for Byen til Vandet. Jeg glæder mig til at se resultatet af det arbejde, de nu skal i gang med, og som skal sikre, at vi realiserer byens unikke potentialer for byudvikling på arealerne lige midt i byen og med naturen og vandet lige i baghaven,” siger borgmester og formand for dommerkomitéen Torben Hansen.

De tre ekspertteams, der er sluppet igennem nåleøjet er: team C.F. Møller, team Effekt og team Vandkunsten. De skal nu inden sommer lave hver deres bud på en udviklingsplan for Byen til Vandet. Forslagene bliver offentliggjorte til offentlig debat i juli og august, hvorefter dommerkomitéen udvælger vinderforslaget. Den endelige udviklingsplan bliver herefter gjort færdig, sådan at Randers byråd forventeligt kan godkende planen i januar 2020.

Forskelligt sammensatte teams

De udvalgte teams er forskellige og har hver deres fokuspunkter. Dette forventes at kunne bidrage til særlige løsninger og forslag til den komplekse opgave.

”Vi har udvalgt tre teams, der repræsenterer erfaringen og kompetencerne til at løse den store opgave, det vil være at udarbejde en samlet udviklingsplan for Byen til Vandet. Vi har fokus på, at det er en visionær plan, på realiserbarhed og på projektøkonomien. Samtidig skal de tre teams vise os, hvordan byudviklingen kan skabe en fremtidssikret bydel, som er så god, at indbyggerne og virksomheder ikke ønsker at flytte fra igen. Vi glæder os til at se, hvordan de tre teams arbejder med temaerne i konkurrenceprogrammet, herunder byudvikling, økonomi, bæredygtighed, klimatilpasning, forbindelser og nye oplevelser tæt på naturen” siger Claus Omann Jensen, der er formand for udviklingsudvalget og medlem i dommerkomitéen.

Byen til Vandet er Randers byråds’ ambitiøse vision om byudvikling, der skal udvikle en ny bydel på de nuværende havnearealer mellem midtbyen, Gudenåen og Randers Fjord - til gavn for både bosætning, erhverv og turisme. Samtidig skal projektet beskytte Randers mod stormfloder. Udflytningen af Randers Havn til nye og bedre arealer sydøst for den nuværende placering skaber mulighed for udviklingsprojektet Byen til Vandet. Når det sker, vil havnen etapevis efterlade store arealer, der sammen med andre ubebyggede arealer på i alt ca. 59 ha kan anvendes til attraktiv byudvikling i den unikke flodnatur.

”Randers har med Byen til Vandet en unik mulighed for at arbejde med mange aspekter i byudvikling på én og samme tid. Opgaven med udviklingsplanen er kompleks og kræver høj faglighed og velvillighed til at efterprøve og udvikle nye synergier mellem projektøkonomi, bæredygtig byudvikling, klimatilpasning og sameksistens med en levende og aktiv erhvervshavn i bevægelse. Det skaber ideelle muligheder for, at udviklingsplanen for Randers kan blive et visionært eksempel på en robust og fremtidssikret byudvikling, ” siger Mikkel Suell Henriques, projektchef i Realdania og medlem af dommerkomitéen.

Temaaftener om forslag til udviklingsplanen

Randers Kommune inviterer alle medlemmer af borgerforum til temaaften om processen for udarbejdelsen af udviklingsplanen den 8. maj 2019. Her vil der være mulighed for at møde de tre teams og drøfte udviklingsmulighederne med medarbejdere fra kommunen. Efter offentliggørelsen af de tre forslag inviteres til endnu en temaaften den 20. august 2019, hvor forslagene drøftes og input kan videregives til dommerkomitéen sammen med input fra advisory boardet. Hensigten er, at alle har mulighed for at bidrage med forslag og idéer til udviklingsplanen for Byen til Vandet, inden endelige beslutninger træffes af dommerkomitéen.

De tre teams er:
TEAM C.F. Møller 
C.F. Møller A/S
Niras A/S
Urgent.Agency A/S
Cushman & Wakefield P/S

TEAM Effekt 

Effekt Arkitekter ApS
Cassøe Frost Borchmann ApS
Trafik Plan ApS
Konsulent ”Fru Andersen”
WTM Engineers GmbH
ISC Rådgivende Ingeniører A/S
Nordicals Erhvervsmæglere Randers

TEAM Vandkunsten 
Vandkunsten A/S
COWI A/S
Marianne Levinsen Landskab ApS
Johanne Bugge Experience Consult ApS