x

Ambitiøst arkitekturprojekt skal videreføre arven fra J. F. Willumsen

Pressemeddelelse 30. april 2019

Et længe ventet opgraderingsprojekt af Den Frie Udstillingsbygning bliver nu til virkelighed takket være støtte fra Realdania og Villum Fonden på sammenlagt 8 mio. kr. Arkitekterne på projektet bliver tegnestuen PRAKSIS Arkitekter.

Det grundlæggende formål med projektet er en opgradering og nytænkning af Den Fries udstillingsbygnings ankomstområde, hvilket inkluderer både forpladsen og foyeren. Foyerområdet fremstår i dag mørkt, slidt og trist, hvilket ikke står mål med bygningens æstetiske udtryk og øvrige faciliteter.

Kortere vej til kunsten

Udstillingsbygningen blev tegnet af den berømte danske kunstner og arkitekt J. F. Willumsen i 1898 og er i dag fredet. Projektet rummer derfor en særlig kompleksitet, og øvelsen består i at skabe et samtidigt og funktionelt ankomstområde samtidig med, at de fredningsmæssige værdier bliver bevaret og understøttet. En nytænkning af ankomstområdet vil give et bedre samspil mellem den ikoniske bygning og det offentlige rum. Publikumsanalyser viser, at mange af de forbipasserende hverken kender til husets historie eller funktion som kunsthal –  og man ønsker gennem dette projekt at åbne institutionen for samfundet og invitere interesserede ind i kunstens rum. Helt bogstaveligt at gøre vejen til kunsten kortere og mere transparent.

Gennem tiden har udstillingsbygningen været gennem talrige bygningsmæssige transformationer –  senest med den nye underetage og udstillingsrum fra 2014. I foyeren er der kommet mange elementer til i form af tæpper, skranke, vindfang m.m., der ikke er originale. Det er projektets mål at komme tættere på Willumsens originale bygningsværk, og den stemning der oprindeligt var i huset.

Vinderforslag fra PRAKSIS Arkitekter

Projektet har sit udgangspunkt tilbage i 2017, hvor Statens Kunstfond inviterede
konkurrenceforslag til at nytænkte indgangsareal og foyer til Den Frie Udstillingsbygning. Vinderen af konkurrencen blev PRAKSIS Arkitekter, hvilket har været udgangspunktet for det videre arkitekturprojekt.

Bestyrelsesformanden for Den Frie Udstillingsbygning, Søren Jensen, siger:
”Den Frie Udstillingsbygning har i mere end 100 år været en central del af dansk kunsthistorie og vi er glade for at vi gennem denne opgradering kan holde Willumsens unikke træpavillon vedlige, og at vi samtidig kan give husets gæster en endnu bedre oplevelse af at besøge Den Frie.”

Medindehaver af PRAKSIS Arkitekter og Arkitekt MAA Mette Tony siger:
”Vi er simpelthen så glade for at få lov til at arbejde videre med denne vidunderlige bygning, og meget spændte på at løse opgaven. Vi har altid holdt rigtig meget af Den Frie Udstillingsbygning, og vi ser ikke mindst frem til samarbejdet med huset selv og med alle parter i organisationen. At arbejde med fredede bygninger rummer altid en særlig udfordring, og vores højeste mål er at skabe et samlet hele, af nyt og gammelt, og forene
det moderne og det historiske.”

Projektleder og arkitekt i Realdania, Eske Møller, siger:
"I Realdania vil vi gerne være med til at udvikle bygningsarven. Et nyt og inviterende indgangsparti vil ikke alene fremhæve og synliggøre Den Frie udstillingsbygning som et levende hus for hele byen men også skabe bedre adgang til udstillingsbygningen."