x

Arkitekterne bag FÆNGSLETs store transformationsprojekt er fundet

Nyhed 3. maj 2019

Der er nu sat navn på det arkitektfirma, der skal tegne og i samarbejde med en hovedentreprenør opføre Vestsalen på FÆNGSLET i Horsens. Valget er faldet på aarhusianske CUBO Arkitekter.

Den nye kultur-, event- og konferencesal vil åbne en tidligere lukket verden og invitere det store publikum ind til oplevelser ud over det sædvanlige. Med den nye sal bliver FÆNGSLET for alvor et kulturelt fyrtårn, der vil lyse op både uden for by- og landegrænsen.

Med stor respekt for fængselsbygningens oprindelige arkitektur – og med gennemført sans for at føje nyt til gammelt – har CUBO Arkitekter vundet konkurrencen om at opføre en helt ny, unik sal på FÆNGSLET.

Totalrådgiverteamet består foruden CUBO af Rambøll på ingeniør-, installations- og akustiksiden, mens det er arkitekt Kristine Jensens Tegnestue, der står for landskabsdelen.

Horsens Statsfængsel er opført i 1800-tallet og er et særligt sted med en særlig historie. Fornyelsen tager udgangspunkt i det historiske, men tilpasser samtidig bygningen til nutidens krav og ønsker – f.eks. til fleksibilitet og tilgængelighed.

Vestsalen bliver skabt ved at overdække den indre, vestre fængselsgård med en let, svævende og transparent tagkonstruktion, mens der i vestfløjen skydes en enkel og åben boks ind gennem de to nederste etager. Åbningen til den ydre fængselsgård er et vigtigt bindeled mellem ude og inde og skal ses som det hængsel, der åbner FÆNGSLET og skaber direkte sammenhæng mellem de ydre og indre aktiviteter. Salen bliver på cirka 1.200 m2 og kan rumme op til 1.000 gæster.

Den nye kultur-, event- og konferencesal vil gøre FÆNGSLET til et af regionens mest markante kulturhuse med et rum af høj kvalitet, der både kan fungere som koncertsal, teaterscene, messe- og konferencerum og VIP-loungeområde ved store koncerter i Fængselsgården. 

Projektet har modtaget bevillinger fra Foreningen Realdania (40 mio. kr.), A.P. Møller og Hustru Chastine Mc-Kinney Møllers Fond til Almene Formaal (40 mio. kr.) og Familien Hede Nielsens Fond (3 mio. kr.).

Ved arkitektkonkurrencen søgte 26 teams om prækvalifikation – fem blev udvalgt til den videre proces.

Efter den nuværende plan står Vestsalen klar til indvielse i december 2021.