x

En plan om en kulturel dynamo

Siden de sidste indsatte forlod statsfængslet i 2006, har man arbejdet intenst på at omdanne stedet til en kulturinstitution med Fængselsmuseet som et centralt element. Det har resulteret i, at fængslet udover et museum også byder på koncertområde, værksteder, forsamlingshus og gymnastiksal. Fonden FÆNGSLET ønskede at udarbejde en samlet plan for udviklingen af bygningerne. Ønsket med planen var, at alle initiativerne skulle understøtte en samlet vision med respekt for bygningernes bevaringsværdi i skabelsen af en kulturel dynamo.

Fra statsfængsel til FÆNGSLET

I 2014 støttede vi med 2,5 mio. kr. til en forundersøgelse, som skulle give FÆNGSLET mulighed for at udvikle sig endnu mere målrettet. Pengene blev brugt til en bygningsgennemgang og en teknisk og arkitektonisk forundersøgelse af hele fængselskomplekset samt en businesscase. Et af resultaterne fra den undersøgelse var Vestsalen. Et projekt vi videre har støttet med 37,5 mio. kr. til forundersøgelse og etablering af den nye sal.

Vestsalen – en Kultur- og konferencesal

Vestsalen er etableret ved at facaden i vestfløjen af fængslet. I åbningen er der skudt en boks med et stort multianvendeligt rum ind. Boksen er designet i et moderne formsprog og materialer, der bidrager til et meget originalt og åbent udtryk. Salen understøtter transformationen af det tidligere statsfængsel fra lukket til åbent. Samlet set er Vestsalen på cirka 1.200 m2 og kan rumme op imod 800 gæster. Størrelsen er således sammenlignelig med regionale spillesteder som Vega i København og findes ikke i dag i Horsens-området. Salen er meget fleksibel og kan også deles op i to, så den er anvendelig til en bred vifte af arrangementer lige fra koncerter til møder for mindre grupper.

Totalrådgiverteamet bestod af CASA A/S, CUBO, Rambøll og Niras, mens Kristine Jensens Tegnestue stod for landskabsdelen.

    ’Himlen’ over Vestsalen

    Vestsalens gårdrum er overdækket med et glastag for at give et let, svævende og transparent udtryk, der fremstår som en himmel over salen. Overdækningen tager udgangspunkt i ønsket om både at skabe et fleksibelt rum, men også at skabe en arkitektonisk stemning, der bevarer karakteren af uderum. Glastaget henter nordlys ned i salen og skærmer sydlyset. I tagkonstruktionen er der indbygget mørklægning og akustikdæmpning, som kan gemmes væk, når det ikke er i brug.

     

    Skyfold - akustiktæpperne

    I Indergården hænger to store akustiktæpper ved nord- og sydvæggene. Under hele Vestsals-projektet har salens akustik været højt prioritet, og der er stillet store krav til den akustiske dæmpning. Akustiktæpperne for endevæggene er skabt for at sikre en god lydoplevelse til konferencer, koncerter og andre arrangementer. Tæpperne er bearbejdet kunstnerisk og giver en æstetisk oplevelse i sig selv – de fremstår som lette skyer, der i bløde bølger danner en kontrast til de robuste murstensvægge.

     

    En banebrydende nedbrydning

    Byggeriet af Vestsalen er har været banebrydende. Der er blevet fjernet en bærende etage i den 150 år gamle bygning - en stor operation, og derfor blev byggeprocessen skræddersyet specifikt til Vestsalen. Der blev der opfundet et helt særligt system til at afstive bygningen for at forhindre de 4000 tons tunge overliggende etager i at styrte sammen. Der blev specialfremstillet i alt 150 tons tunge stålsøjler for at skabe en permanent bærende konstruktion. Placeringen af stålkonstruktionerne krævede præcision ned til mindste millimeter.

     

    135 tons tag hejst på plads af kæmpekran

    Det 135 tons tunge glastag er hejst på i fem etagers højde af landets største mobilkran. De tre tagdele blev hejst op i 30 meters højde, inden de nænsomt blev sunket på plads over den indre fængselsgård 18 meter oppe. Det enorme tag består af sammenstykkede vinduesrammer, som er samlet i et 1000 kvadratmeter telt på byggepladsen - under vinter og frostgrader. Lys, rullegardiner og radiatorer blev monteret på taget, så det var komplet færdigbygget, inden det blev hejst på plads.