x

Nu genåbner Lodbjerg Fyr

Nyhed 22. maj 2019

Den 25. maj genåbner Lodbjerg Fyr efter en gennemgribende restaurering. I sin nye form står fyret klar til at modtage besøgende, og de der kommer forbi efter åbningen kan desuden nyde fyrets nye naturudstilling.

I sejlskibenes tid strandede utallige skibe langs den jyske vestkyst. Derfor byggede man sømærker og fyr langs kysten fra midten af det forrige århundrede. I 1883 blev fyret i Lodbjerg af samme grund bygget for at vejlede skibene på det åbne hav. Lyset blinkede fra fyrets top hvert tyvende sekund, og i klart vejr kunne det ses 35 kilometer ud over havet.

Lodberg Fyr er stadig i drift men står i dag nærmere som et vartegn i Nationalpark Thy. Hvis man kravler til tops langs den snoede trappe i det 35 meter høje fyr, venter en storslået udsigt over det barske landskab i den sydlige del af nationalparken. 
 
Den 25. maj genåbner fyret efter en gennemgribende restaurering. Restaureringen  skal medvirke til at beskytte den levende bygningskultur og den formidlingsværdi, fyret udgør i området. Projektleder i Realdania Eske Møller siger:

”Lodbjerg Fyr er et væsentligt stykke bygningskultur og et af de fineste fyranlæg i Danmark, og det rummer en stor formidlingsværdi. Med den nu afsluttede restaurering og nyindretning er såvel bygningerne som fortællingen om søfarten, fyrvæsenet og naturen i Thy sikret et godt stykke ind i fremtiden. Takket være de mange frivillige på stedet er Lodbjerg Fyr et mønstereksempel på Realdanias mål om at understøtte den levende bygningskultur og udvikle de stedbundne potentialer.”   

Lodbjerg Fyr bringer stedets potentiale i spil 

Fyret i Lodbjerg er udgangspunkt for mange vandre- og cykelture, og derfor har det været et vigtigt mål for restaureringen, at det den skulle kunne understøtte de aktiviteter, der allerede var i området. 

Med sit genoprettede ydre står fyret nu klar til at tage imod dem, der kommer forbi. De omkringliggende bygninger er blevet inddraget i restaureringen, fordi hele anlægget fremover skal spille en central rolle i formidlingen af den natur- og kulturhistorie, der gemmer sig i Nationalpark Thy. Dem der stikker hovedet forbi til åbningen den 25. maj eller i tiden derefter kan nyde den fine, nye natur-udstilling og en smuk udsigt fra fyrets top. 

Restaureringen af Lodbjerg Fyr er forankret i et partnerskab med Naturstyrelsen Thy, Nationalpark Thy og Thisted Kommune. Projektet er støttet af Færchfonden, Friluftsrådet, Nordea-fonden og Foreningen Realdania.