x

I sejlskibenes tid strandede utallige skibe langs den jyske vestkyst. Derfor byggede man sømærker og fyr langs kysten fra midten af det forrige århundrede. I 1883 blev fyret i Lodbjerg af samme grund bygget for at vejlede skibene på det åbne hav. Lyset blinkede fra fyrets top hvert tyvende sekund, og i klart vejr kunne det ses 35 kilometer ud over havet.

Lodberg Fyr er stadig i drift men står i dag nærmere som et vartegn i Nationalpark Thy. Hvis man kravler til tops langs den snoede trappe i det 35 meter høje fyr, venter en storslået udsigt over det barske landskab i den sydlige del af nationalparken. 

I 2016 gav vi støtte til en nænsom restaurering af fyranlægget og fyrmesterboligen, og fyret er i dag åbent for offentligheden i dagtimerne. Projektet stod færdig i 2019.

Den bærende idé i restaureringsprojektet har været, at bringe stedets kvaliteter i spil på bedst mulige vis. Derfor blev hele området  omkring fyret inddraget, og projektet omfattede både fyret og de omkringliggende bygninger.

Med Nationalpark Thy som ramme, sigter projektet mod den brede målgruppe af lokale og områdets mange besøgende udefra. Især er skoleklasser, frivillige, lokale erhvervs - og formidlingsaktører og ikke mindst de mange tusinde vandrere og cyklister, som besøger nationalparken, meget velkomne som gæster. Vi har bevilget 3,6 mio. kr. til en nænsom restaurering af det 130 år gamle fyr ved Lodbjerg.