x

Byggeriet af Ilulissat Isfjordscenter i gang

Pressemeddelelse 2. juni 2019

Byggeriet af et nyt formidlingscenter ved kanten af Isfjorden i Ilulissat går nu for alvor i gang. Mere end 100 mennesker var mødt frem til kaffemik, taler og festligheder, da byggestarten lørdag blev markeret af Grønlands Selvstyre, Avannaata Kommunia og Realdania, der er parterne bag projektet.

Isfjorden ved Ilulissat i det vestlige Grønland er et helt særligt sted og udpeget af UNESCO som verdensarv. Fra 2021 vil både turister og lokale borgere i Ilulissat kunne besøge et nyt formidlingscenter. De kan i første parket ved Isfjorden nyde den spektakulære udsigt, mens de får præsenteret en fortælling om isens betydning for den enestående natur, kultur og historie i området.

I 2016 blev Dorte Mandrups vindende bud på Isfjordscentret præsenteret, og siden er der blevet arbejdet videre med projektet bl.a. for at optimere det i forhold til de udfordringer, der kan være for byggeri i arktiske egne. I de kommende år vil bygningen, som arkitekten selv har beskrevet som en ’sneugles flugt i landskabet’, tage form. Og lørdag blev dette markeret af de tre parter bag byggeriet af centret. 

Naalakkersuisoq for Erhverv, Energi og Forskning Jess Svane siger:

”En af hjørnestenene i Grønlands nye turismestrategi er etableringen af regionale visitor centre. Derfor er det en vigtig milepæl, at vi nu for alvor har taget hul på byggeriet af Isfjordscentret i Ilulissat. Dorte Mandrups smukke og diskrete bygning er skabt med stor respekt for og samklang med omgivelserne, og vi glæder os til at se den vokse frem ved Isfjorden i de kommende år. Det vil medvirke til at styrke udviklingen af Ilulissat og Grønland i det hele taget.”
 
I forvejen er Ilulissat den største turistdestination i Grønland, og det forventes, at Isfjordscentret vil understøtte denne udvikling. Samtidig skal centret også være et nyt samlingssted for borgerne i Ilulissat-området, der her bl.a. kan mødes om forskellige aktiviteter.

Borgmester i Avannaata Kommunia Palle Jerimiassen siger:

”Vi glæder os over, at byggeriet nu er i gang. Centret vil både i byggeperioden, og når det står færdigt, skubbe til udviklingen og skabe arbejdspladser i området. Vi vil i Ilulissat få en turistattraktion i verdensklasse – til gavn for både lokale og besøgende.”
 
Realdania er partner i projektet sammen med selvstyret og Avannaata Kommunia. Foreningen har gennem en årrække arbejdet med at udvikle steder rundt om i Danmark med udgangspunkt i områdernes særlige lokale potentialer. Adm. direktør Jesper Nygård siger om det nye formidlingscenter i Ilulissat:

”Isfjorden og området her rummer lokalt potentiale i en helt særlig skala, der ikke findes mage til andre steder i verden. Det gælder naturen, kulturen og historien. Samtidig er Isfjorden et af de steder i verden, hvor man tydeligst – og på helt nært hold – kan se isen smelte som følge af den globale opvarmning. På den måde kommer centret også til at sætte fokus på den aktuelle klimadebat og kan blive et oplagt mødested, når forskere og beslutningstagere skal diskutere klima.”

Planen er, at Isfjordscentret kan indvies i sommeren 2021. Det samlede budget for projektet er cirka 152,3 mio. kr. Grønland – kommune og selvstyre – kommer samlet med 23. mio. kr., og Realdania bidrager med 108 mio. kr. til bygningen. Udstillingen er finansieret af Nordea-fonden med 16,4 mio. kr., Augustinus Fonden med godt 3,8 mio. kr., Bloomberg Philanthropies med 750.000 kr. og OAK Foundation med 350.000 kr. 

Realdanias datterselskab Realdania By & Byg er bygherre på den bygning, der skal rumme Isfjordscentret. Når bygningen er opført, bliver den overdraget til Grønlands Selvstyre, som har ansvaret for at indrette udstillingen og gøre centret klar til at modtage gæster. 
 
  • Bygningen er udformet, så det er muligt vandre over taget med enestående udsigt til Isfjorden. Den er placeret som en naturlig forlængelse af vandreruterne i området.
  • Isfjordscentret bliver på cirka 1.500 kvadratmeter. Omkring 900 kvadratmeter af bygningen bliver opvarmet areal til udstilling og øvrige funktioner. 
  • Den kommende udstilling vil tage de besøgende med på en rejse i isens verden med afsæt i temaer om isens livscyklus, livet ved Isfjorden og klimaforandringerne.
  • Det arktiske klima i Grønland gør det nødvendigt at holde byggepause i de koldeste måneder. 
  • Byggeriet af Isfjordscentret forventes færdigt i sommeren 2021.
  • Ilulissat er Grønlands mest besøgte turistby med over 20.000 turister årligt. Der bor cirka 5.000 mennesker i Ilulissat og omkring 3.200 slædehunde. 
  • Ilulissat Isfjord er over 60 kilometer lang. I bunden af Isfjorden findes den største og mest aktive gletsjer uden for Antarktis, Sermeq Kujalleq. Den flytter sig op til 40 meter om dagen.
 
  • Avannaata Kommunia er Grønlands nordligste kommune. Den består af fire byer og 23 bygder, har et areal på 522.700 km² (svarende til Spaniens areal) og omkring 10.600 indbyggere.
  • Naalakkersuisut er Grønlands landsstyre (regering), valgt af Inatsisartut (Grønlands lovgivende forsamling). Det nuværende Naalakkersuisut består af otte medlemmer – ledet af Landsstyreformanden.
  • Realdania er en filantropisk forening, der arbejder for at skabe livskvalitet gennem det byggede miljø. Realdania arbejder bl.a. med udvikling af byggeriet, store byer, mindre byer og landsbyer. Foreningen har siden år 2000 støttet flere end 3.675 projekter med mere end 18,7 mia. kr.