x

Nu åbner Hovedstadens nye kulturby

Pressemeddelelse 14. august 2019

URBAN 13 inviterer til åbningsfest torsdag d. 15. august under Bispeengbuen.

Et af hovedstadens mest omdiskuterede byrum er på vej til at blive omdannet til et kreativt sted med masser af aktivitet for både iværksættere og byens borgere. Det markeres med en åbningsfest torsdag d. 15. august. 

I dag ligger det 4.000 kvadratmeter store område under Bispeengbuen hen som et af hovedstadens tomme steder. Samtidig har området et uforløst, kreativt potentiale – lige dér, hvor tusindvis af biler dagligt farer forbi ovenover. 

Det er den socialøkonomiske virksomhed URBAN 13, som står bag projektet under Bispeengbuen ved Nordre Fasanvej. URBAN 13 er støttet af Realdania, Frederiksberg Fonden og Lokale og Anlægsfonden. Projektet har været undervejs siden 2017, hvor en gruppe unge lokale ildsjæle bød ind på Frederiksberg og Københavns Kommunes udbud på at fylde det tomme område med ny aktivitet. 

Siden er der løbet meget vand under broen, og hvis man i dag cykler under den gamle motorvejsbro ved Nordre Fasanvej, kan man bl.a. se en stor rød bygning, der tårner sig op mellem betonsøjlerne. Det er kun begyndelsen.

Containerbyen kommer både til at indeholde iværksætterkontorer, iværksætterstader med spisesteder, små butikker, digitale start-ups, håndværkere, kunst- og kulturskabere, byudviklere og forskellige sociale projekter. Det røde kulturhus, Garagen, bliver et omdrejningspunkt for aktivitet og for de besøgende, da den skal fungere som både indendørs og udendørs koncertsted, biograf, teater og medborgerhus. 

Det er Arkitekterne PLATANT, der har bistået ildsjælene med at omsætte deres ideer i den kreative containerby. 

Alexander Stevns, der er initiativtager sammen med Benjamin Randbøll og Anas Kababo, siger om projektet: ”Ideen er at skabe et bylaboratorium for ”de små med de store ideer”. Det kan være kokke, håndværkere, designere, kulturskabere, folk der arbejder med cirkulær økonomi eller håbefulde musikere. Men allervigtigst er det, at vi gerne vil gøre stedet til et trygt sted for de lokale. Dels ved at gøre området under Bispeengbuen til et naturligt og hyggeligt samlingspunkt, men også ved at have daglige aktiviteter for unge som gamle”. 

Han fortsætter: “På torsdag er vi klar med vores kulturhus, med vores iværksætterkontor, og så vil vi have en hyggelig plads klar under broen. Men over sensommeren og efteråret vil stedet blive udvidet med flere containere -  og et sæt brugerskabte gadeidrætsbaner, der er lavet i et tæt samarbejde med blandt andet Copenhagen Panna House, Street Society og BørneBasketFonden. Udviklingen af stedet bliver dynamisk, men vi kunne simpelthen ikke vente med at invitere folk ind!” 

Filantropidirektør i Realdania, Nina Kovsted Helk siger: ”Et af byens måske mest vanskelige steder bliver nu et levende sted - fyldt med aktivitet og liv for alle. Projektet er båret frem af ildsjæle, og i Realdania ved vi, at netop ildsjæle gennem deres idérigdom, deres kreativitet og ikke mindst deres store engagement kan bidrage positivt til byudviklingen og bylivet. Vi er derfor meget glade for at støtte URBAN13, og glæder os meget til at følge stedets udvikling.”

Frederiksberg Fondens direktør, Martin Dahl, siger: “Frederiksberg har et stort og voksende lag af nye kulturskabere, som sammen med erfarne aktører inden for motion, medborgerskab og genanvendelse af ressourcer vil blive blandt elementerne i det nye mødested. Vi glæder os til at se URBAN 13 udfolde sig som porten mellem Frederiksberg og København, hvor man både lokalt og fra hele Hovedstaden kan mødes og dele oplevelser på en ny måde.”

Programmet byder på både forfriskninger, taler, rundvisning, musikalske indslag med bl.a. den norsk-danske musiker “Hôy la” og masser af hygge. 

Arrangementet starter kl. 16.30 og slutter kl. 22.00. 
Arrangementet starter kl. 16.30 og slutter kl. 22.00. 

Program:
• Dørene åbner
• Velkomst v. URBAN 13
• Quiz med Simon Aggesen og borgerne
• Tale v. Nina Kovsted Helk / Realdania
• Tale v. Martin Dahl / FRB Fonden
• Panna/Freestyle-show
• Quiz - Franciska Rosenkilde og borgerne
• Rundvisning + netværk + DJ
• Musik - Hôy la
• DJ
• Musik - Mekdes 
• DJ