x

Dansk bidrag på arkitekturbiennalen sætter naturen i centrum

Nyhed 25. oktober 2019

Tidens klima- og geopolitiske udfordringer angår også arkitekturen. Det danske bidrag til den 17. arkitekturbiennale i Venedig er derfor et sanseligt rum med fokus på vand og menneskets forbindelse til naturen. Den danske pavillon bliver skabt af kurator Marianne Krogh og arkitekterne Lundgaard & Tranberg.

Hvert andet år valfarter tusindvis af arkitekturinteresserede til Venedig, når den prestigefyldte, internationale Biennale Architettura skydes i gang, og byen forvandles til et epicenter for udfordrende og inspirerende arkitekturprojekter. Hovedtemaet i maj 2020 er How will we live together.

Året 2020 er ofte blevet brugt som en milepæl, når lande og byer har defineret geopolitiske målsætninger for fremtiden. Men selvom kalenderen snart viser 2020, står verden fortsat over for en række udfordringer, som er så komplekse, at tidligere erfaringer kommer til kort. Der findes ikke én løsning, men den kreativitet og det mod, som man ofte finder i arkitekturen, skal bruges aktivt til at finde nye løsninger på, hvordan mennesker kan skabe nye rum at bo i med en større nærhed og en nyvunden respekt for den jord, vi er så afhængige af.

Vand som rumligt forløb

Den danske Pavillon – og dermed Danmarks officielle svar på hvordan arkitekturen tager stilling til de presserende udfordringer – bliver et sted til fordybelse, hvor besøgende kan træde ud af biennalens virvar og ind i sig selv. Til et sted hvor sanserne og menneskets forbindelse til naturen er i fokus. 

Det danske bidrag kurateres af kunsthistoriker og ph.d. Marianne Krogh i samarbejde med arkitekterne Lundgaard & Tranberg.

Arkitekterne er i udformningen af pavillonen optaget af vand som rumligt forløb. Vand har en umiddelbar poesi over sig, der siden menneskehedens begyndelse har inspireret folkeslag på tværs af tid og kultur. Samtidig er vand en ressource, der i stigende grad er under pres og samtidig presser mennesker over hele kloden – mangel på drikkevand, forurenede vandløb, havvand der stiger og menneskeliv, der går tabt i forsøget på at krydse vand, er blot nogle af de udfordringer, der manifesteres i vandet.

Følg med i processen

Følg med på instagramprofilen @connectedness_danishpavilion, hvor kuratorteamet løbende vil give et indblik i, hvad der beskæftiger dem, og hvad du kan opleve i Den danske Pavillon næste år. 

Biennalen finder sted i perioden 23. maj – 26. november 2020

Læs mere om det danske bidrag

The International Architecture Exhibition er verdens største arkitekturbegivenhed og finder sted hvert andet år. Mere end 60 lande deltager med udstillinger i de historiske pavilloner i Giardini-området, på Arsenale og rundt i hele byen. Den danske pavillon er en af de mest besøgte pavilloner ved biennalen – i 2018 havde den mere end 145.000 besøgende.

Dansk Arkitektur Center er af Kulturministeriet udpeget som kommissær for det officielle danske bidrag til 17th International Architecture Exhibition of La Biennale di Venezia. Projektet støttes af Kulturministeriet, Foreningen Realdania og Statens Kunstfonds Legat- og Projektstøtteudvalg for Arkitektur.