x

Ny rapport: Du skal forhindre det første indbrud – for tyven vender tilbage

Pressemeddelelse 3. december 2019

Har du først haft besøg af en tyv, stiger din og naboernes risiko for indbrud. Det mønster skal brydes. Derfor lancerer Bo trygt sammen med Nabohjælp en kampagne, som skal få flere til at hente Nabohjælps app og undgå indbrud.

Har tyven én gang udset sig din matrikel, så stiger din risiko for indbrud. I gennemsnit bliver én ud af 100 danske boliger ramt af indbrud i løbet af et år – men for boliger, som allerede har haft en tyv på besøg, stiger indbrudsrisikoen til én ud af 17. 

Det viser en ny rapport fra Københavns Universitet. Rapporten er udarbejdet for Bo trygt, et samarbejde mellem TrygFonden, Foreningen Realdania, Videnscentret Bolius og Det Kriminalpræventive Råd.

Det er ikke kun det indbrudsramte hus, som har forhøjet risiko for genbesøg. Også de omkringliggende huse har i en kortere periode efter et indbrud større risiko for at få besøg af en tyv. Den gode nyhed er, at værktøjet til at forebygge indbrud kan være i din lomme. Derfor opfordrer Bo trygt og Nabohjælp i en ny kampagne danskerne til at hente Nabohjælps nye app, så naboer kan hjælpes ad med at holde tyven væk.

“En tyv vil ikke opdages eller genkendes. Han vil slet ikke møde nogen. Derfor er et af de mest effektive og simple råd mod indbrud, at man i nabolaget deler viden, hvis man ser noget mistænkeligt eller har kendskab til indbrud i kvarteret. På den måde kan man samarbejde om at være synlige og aktive i nabolaget. Tyven vil hurtigt fornemme, at her er der risiko for at blive set, præcis derfor forebygger Nabohjælp indbrud”, siger Sarah Risbøl Jacobsen, kommunikationskonsulent i Nabohjælp.  

Fortæl naboerne om indbrud

Får tyven alligevel held med at bryde ind i ens hjem, er det ikke kun ens eget hjem, som risikerer genbesøg. Også de omkringliggende boliger har i et par uger efter et indbrud forhøjet risiko for at blive ramt.

Der er dog ingen grund til at fortvivle, hvis skaden er sket. Hvis man husker at fortælle sine naboer, at der er sket indbrud, kan man sammen gøre en masse for at undgå flere. I Nabohjælps app kan man advare alle nabohjælpere i sit nabolag om indbrud. Appen hjælper med at skabe liv og synlighed i nabolaget i perioden efter indbruddet, og dermed øges tyvens risiko for at blive opdaget. Man kan fx gå en tur med hunden i de mørke aftentimer, hilse på dem, man møder i sit nabolag eller arrangere en fælles løbetur.

Det gør Henrik Hedegaard og hans naboer i Hinnerup.

“Det gør mig tryg at vide, at der er flere, som holder øje i vores nabolag, og at jeg får besked om det i appen, hvis der har været indbrud, eller der er set et mistænkeligt køretøj. Jeg synes også, vores naboskab er blevet bedre, efter vi er blevet tilmeldt Nabohjælp. Vi snakker mere sammen og føler et lidt større ansvar over for hinanden – for der er jo ingen af os, der ønsker at få besøg af uønskede gæster”, siger han.

Nabohjælp har dokumenteret effekt

Kampagnens fokus er Nabohjælp, da effekten er klar og tydelig, og de fleste indbrud sker i løbet af dag- og aftentimerne, hvor naboerne kan gøre en forskel. Det fortæller Britt Wendelboe, programleder i Bo trygt-samarbejdet, hvis mål er at nedbringe antallet af indbrud og øge trygheden i Danmark.

“Vi ved, at aktiv Nabohjælp kan forebygge op mod hvert fjerde indbrud. Dels ved den koordinerende feriehjælp, som vi alle kender, men også ved at være synlige og aktive i nabolaget, så tyven fornemmer, at her er risikoen for at han bliver opdaget for høj. Derfor anbefaler Bo trygt alle at blive nabohjælpere, og at bruge Nabohjælps app til at fortælle om indbrud og dele viden om mistænkelig adfærd med naboerne”, siger hun.  

3 gode Naboråd

 1. Brug Nabohjælps app til at advare naboerne
 2. Sig hej til alle du møder i nabolaget
 3. Skab liv og aktivitet i nabolaget

 

Nabohjælps app

94.286 har hentet Nabohjælps app (opgjort pr. 2.december 2019)

I appen får du mulighed for at:

 • Danne netværk med alle nabolagets nabohjælpere
 • Skrive, læse og kommentere advarsler i dit nabolag
 • Arrangere feriehjælp
 • Koordinere en fokuseret indsats, hvis der er tyve på spil i nabolaget

Appen kan downloades i App Store
eller i Google Play 

 

Antal anmeldte indbrud i husstande i årets tredje kvartal

Hele landet

5627

København og omegn

1207

Nordsjælland

712

Bornholm

5

Østsjælland

277

Vest- og Sydsjælland

635

Fyn

509

Sydjylland

794

Østjylland

868

Vestjylland

253

Nordjylland

361

 

Konklusioner fra rapporten Indbrud i Danmark- geografiske og tidslige mønstre 2019

 • Indbrud sker især i de mørke vintermåneder og i store ferieuger
 • Villaer er særligt udsat sidst på eftermiddagen og i weekenden
 • Tyven foretrækker villaer, som er placeret tæt på en større vej
 • Tyven rejser i gennemsnit 41 kilometer til indbrudsadressen, svarende til en rejsetid på lidt over en halv time i bil

Om Bo trygt!
Bo trygt! arbejder for at sænke antallet af indbrud og øge trygheden i danske hjem. Bag indsatsen står TrygFonden og Foreningen Realdania sammen med Videncentret Bolius og Det Kriminalpræventive Råd.