x

Glaskunst, design og historie: Holmegaard Værk åbner til maj

Pressemeddelelse 2. marts 2020

Alle sanser sættes i spil, når Holmegaard Værk den 2. maj 2020 slår dørene op for en fascinerende verden af kunsthåndværk, designtradition og industrihistorie. Med titlen ”For sans og samling” formidles fortiden som inspiration for fremtiden med ambitionen om at puste nyt liv i kunsthåndværket og genskabe et levende glasværk for alle.

I de smukke sydsjællandske omgivelser ved kanten af Holmegaard Mose genåbner det gamle Holmegaard Glasværk den 2. maj 2020. I et partnerskab mellem Museum Sydøstdanmark, Næstved Kommune og foreningen Realdania løftes den danske designtradition til et nyt niveau af formidling. Og med fokus på innovativt design pustes nyt liv i et glaskunsthåndværk, der forsvandt, da det gamle glasværk lukkede.

Levende udstillinger for sans og samling

På Holmegaard Værk udstilles de imponerende samlinger med mere end 42.000 unikke Holmegaard-glas og 6.000 unikke stykker Kähler-keramik, der fortælles levende historier fra både værksteder og tegnestue, og hænderne får lov til at udforske materialerne i de arbejdende glas- og keramikværksteder. Et team af glasmagere i særklasse arbejder i det nye og ultramoderne glasværksted, hvor de i samarbejde med gæstekunstnere og -designere blæser ideerne til live og fylder glasbyen med kreativ virkelyst for hele familien.

Med respekt for historien er udstillingerne bygget op om kernen i det internationalt anerkendte glasværk. Værkstederne og ovnene står, som de blev forladt i 2008. Som hjertet i Holmegaard Værk har de bevaret deres vigtige status. Museumsdirektør Keld Møller Hansen fortæller om det storstilede projekt: 

”Holmegaard Værk er en drøm, der går i opfyldelse. Jeg er fuld af forventning og glæder mig til, at vi åbner Danmarks mest moderne og involverende museum. Holmegaard Værk puster liv i æstetikken, håndværket, kreativiteten, de danske designtraditioner, personlige fortællinger og fællesskabet. Med Holmegaard Værk vil vi genskabe et levende glasværk for alle.”

En del af vores fælles samfundshistorie

Bygningsarealet på 15.000 m2, et 24.000 m2 stort udendørsareal og Holmegaard Mose danner tilsammen rammerne for det særlige kulturmiljø med oplevelser, uddannelse og erhverv, der er smeltet sammen til Holmegaard Værk. En genopbygning der forener det oprindelige og autentiske med det moderne og nyskabende. 

Filantropidirektør i Realdania, Nina Kovsted Helk, fremhæver, hvordan Holmegaard Værk bygger videre på en helt særlig kultur-, industri- og naturarv og vil give nye oplevelser både til dem, der bor omkring værket, og til dem der besøger området:

"Holmegaard Værk er en del af vores fælles samfundshistorie. Industrianlægget var en by i byen, og bygningerne fortæller en vigtig historie om, hvem vi er, og hvor vi kommer fra. Det er fantastisk at se, hvordan det nye Holmegaard Værk bærer både historien og kunsthåndværket overbevisende ind i fremtiden.”

Også borgmester i Næstved Kommune, Carsten Rasmussen, glæder sig til at se det gamle glasværk vakt til live igen:

”Det bliver fantastisk at se, hvordan det gamle glasværk igen vil blive en by i byen. Holmegaard Værk bliver en stor gevinst for dansk kunsthåndværk, og jeg er sikker på, at om ganske få år, så vil folk sige: Næstved Kommune, det er jo her Holmegaard Værk ligger.”

Læs mere om Holmegaard Værk