Holmegaard Glasværk

Danmarks berømte glasværk, Holmegaard Glasværk udgjorde engang et helt lille samfund med fabrik, boliger, skole, kro, kapel og arbejdspladser til egnen. Selv om ovnene slukkede i 2008, besluttede kommune og museum at arbejde på at skabe nyt liv i de gamle bygninger og hele kulturmiljøet omkring Holmegaard Glasværk. Realdania har givet 35 mio. kr. for at hjælpe projektet på vej.

En industri døde ud 

Holmegaard Glasværk, der er anlagt i 1825, var engang en dynamo for udvikling af en hel egn med arbejdspladser og for nytænkning indenfor håndværk, kunstnerisk udvikling, erhverv og teknolog. Værket er udvidet af flere omgange, og omkring glasindustrien opstod en by med sit eget liv.
Men efter næsten 200 år måtte glasværket give op. Fabrik og de tilhørende bygninger mistede deres funktion og stod tomme hen.

Men hverken Museum Sydøstdanmark eller Næstved Kommune var indstillet på, at det unikke industriminde med dets særegne arkitektur og historiske bygninger skulle få lov at forfalde. Sammen har de udviklet et projekt, der skal genrejse og bruge bygningsarven ved at tilføre et nutidigt indhold, som har afsæt i stedets historie og tradition for godt håndværk og innovation.
Tanken om at bevare historien om industrikulturen og bruge den som en hjælper for udvikling af området og skabe livskvalitet er helt i tråd med vores filantropiske program: Den levende bygningsarv

Fra glasværk til kulturelt kraftcenter

Glasværket genopstår under navnet Det Ny Holmegaard, og her vil der bl.a. blive mulighed for at opleve Nordens største glassamling, som omfatter værdifulde og internationalt anerkendte samlinger af Holmegaards glas samt tilsvarende samlinger af Kählers keramik, som får en central placering og betydning. De gamle bygninger vil også rumme et kunsteksperimentarium for alle sanser og glas på mange måder. Her bliver verdens største samling af Kählerkeramik udstillet side om side med særudstillinger med nutidigt glasdesign og kunsthåndværk, skiftende udstillinger fra Museum Sydøstdanmarks samlinger og en specialudstilling med 10.000 års kunsthåndværk.

Det nye kulturelle kraftcenter vil også tilbyde muligheder for at afholde events, koncerter, konferencer og udvikle tilbud om undervisning i værksteder, hvor studerende, glasmagere og kunsthåndværkere arbejder. Der bliver også plads til et kultur- og kunsthistorisk bibliotek, spisesteder, museumsbutik og designsalg, kunstner og studieboliger og endelig udlejning af lokaler til lokale kunstnere og håndværkere.

Det Ny Holmegaard forventes at skabe flere arbejdspladser i regionen og styrke erhvervs- og turismeudviklingen i området og for Sjælland. Også nye muligheder for udvikling af de erhvervsfaglige uddannelser vil åbne sig, og ikke mindst vil det styrke de nationale uddannelser og forskning indenfor kunsthåndværk ved at skabe forbindelse mellem industri, uddannelse, praksis og kunsthåndværk.

Den levende bygningsarv

Holmegaard Glasværk er støttet gennem vores programserie den levende bygningsarv, som har på at sikre og udvikle den danske bygningsarv, så den kan leve videre som en del af vores fælles historie og samtidig danne ramme om nye aktiviteter. 

Projektfakta

Kontakt

Eske Møller Projektleder

  • Nyheder

  • Relaterede projekter

  • Kort

Relaterede projekter Se alle projekter

Spinderihallerne i Vejle

Gilleleje Remise

Mariager Havnekran

Kvarterhuset i Horsens

Kort

Glasværksvej 54, 4684 Holmegaard

{{ title }}

{{ description }}