x

En industri døde ud 

Holmegaard Glasværk, der er anlagt i 1825, var engang en dynamo for udvikling af en hel egn med arbejdspladser og for nytænkning indenfor håndværk, kunstnerisk udvikling, erhverv og teknologi. Værket er udvidet af flere omgange, og omkring glasindustrien opstod en by med sit eget liv. Men efter næsten 200 år måtte glasværket give op. Fabrik og de tilhørende bygninger mistede deres funktion og stod tomme hen.

Fra glasværk til kulturelt kraftcenter

Hverken Museum Sydøstdanmark eller Næstved Kommune var indstillet på, at det unikke industriminde med dets særegne arkitektur og historiske bygninger skulle få lov at forfalde. Sammen udviklede de et projekt, hvis formål har været at genrejse og bruge bygningsarven ved at tilføre et nutidigt indhold, som har afsæt i stedets historie og tradition for godt håndværk og innovation. De historiske bygninger har haft stor betydning for lokalmiljøet, for Danmark og ude i den store verden, hvilket er en af grundene til at til at vi valgte at støtte realiseringen med knap 35 mio. kr.
Glasværket er nu genopstået under navnet Holmegaard Værk. 

Holmegaard Værk

Holmegaard Værk består af et bygningsareal på 15.000 m2 med den gamle fabrik, den moderne hovedbygning, de nyrenoverede tørvehaller, den gamle glasbys skole, de bevaringsværdige arbejderboliger fra 1820’erne, kunsthåndværkernes atelier og et 24.000 m2 stort udendørsareal mod Holmegaard Mose. 

Holmegaard Værk danner ramme om skiftende udstillinger, oplevelser, uddannelse og erhverv. Det nye kulturelle kraftcenter kan også afholde events, koncerter, konferencer og udvikle tilbud om undervisning i værksteder, hvor studerende, glasmagere og kunsthåndværkere arbejder. Holmegaard Værk rummer også et kultur- og kunsthistorisk bibliotek, spisesteder, museumsbutik og designsalg, kunstner og studieboliger og endelig lokaler til lokale kunstnere og håndværkere.