x

En industri døde ud 

Holmegaard Glasværk, der er anlagt i 1825, var engang en dynamo for udvikling af en hel egn med arbejdspladser og for nytænkning indenfor håndværk, kunstnerisk udvikling, erhverv og teknologi. Værket er udvidet af flere omgange, og omkring glasindustrien opstod en by med sit eget liv. Men efter næsten 200 år måtte glasværket give op. Fabrik og de tilhørende bygninger mistede deres funktion og stod tomme hen.

Fra glasværk til kulturelt kraftcenter

Hverken Museum Sydøstdanmark eller Næstved Kommune var indstillet på, at det unikke industriminde med dets særegne arkitektur og historiske bygninger skulle få lov at forfalde. Sammen har de udviklet et projekt, der skal genrejse og bruge bygningsarven ved at tilføre et nutidigt indhold, som har afsæt i stedets historie og tradition for godt håndværk og innovation. Glasværket genopstår under navnet Holmegaard Værk. 

Holmegaard Værk

På Holmegaard Værk vil der bl.a. blive mulighed for at opleve Nordens største glassamling. De gamle bygninger vil også rumme et kunsteksperimentarium for alle sanser og glas på mange måder. Her bliver verdens største samling af Kählerkeramik udstillet side om side med særudstillinger med nutidigt glasdesign og kunsthåndværk, skiftende udstillinger fra Museum Sydøstdanmarks samlinger og en specialudstilling med 10.000 års kunsthåndværk. Det nye kulturelle kraftcenter vil også tilbyde muligheder for at afholde events, koncerter, konferencer og udvikle tilbud om undervisning i værksteder, hvor studerende, glasmagere og kunsthåndværkere arbejder. Der bliver plads til et kultur- og kunsthistorisk bibliotek, spisesteder, museumsbutik og designsalg, kunstner og studieboliger og endelig udlejning af lokaler til lokale kunstnere og håndværkere.