x

162 projekter dyster om at vinde RENOVER prisen

Pressemeddelelse 3. marts 2020

Indstillingsperioden til RENOVER prisen 2020 er slut. I alt er 162 projekter indstillet. Nu er det op til nomineringsudvalget at beslutte, hvilke projekter der skal nomineres til prisen.

Siden årsskiftet har man kunnet indstille sit bud på Danmarks bedste renovering til RENOVER prisen 2020. Indstillingsperioden lukkede søndag d. 1. marts, og det står således klart, at årets vinder skal findes blandt de 162 indstillede projekter.

Blandt de mange indstillede er der renoveringsprojekter fra alle landets hjørner – fra Tønder til Frederikshavn og fra Rønne til Holstebro.

”Det er stort igen at opleve, at der kan indstilles så mange renovereringer fra hele Danmark til RENOVER prisen. Det er også en fornøjelse at se, at projekterne tager sig så forskellige ud, som det er tilfældet. De favner alt fra boliger til kulturinstitutioner og byder på både subtile og komplekse løsninger. Det er med til at understrege, at den gode renovering ikke er begrænset til én bestemt formel – rigtig mange kan være med,” siger Lars Axelsen, der er administrerende direktør i GI, som er den ene af parterne bag RENOVER prisen. 

Et bredt og varieret felt af renoveringer

Blandt de indstillede til årets pris finder vi en bred vifte af renoveringer. De tæller både renoveringer af store erhvervsbygninger som en fjernvarmehal i Aabenraa, der blevet til en kreativ tegnstue, og historiske bygninger som Overformynderiet i København K. Repræsenteret er også institutioner som omdannelsen af en gammel brandstation til et kulturcenter for unge i Frederiksværk og private boliger som et bondehus i Aarhus, der har bibeholdt sit landsbypræg fra 1867. 

”Variationen i de indstillede projekter giver et indblik i, hvor meget branchen har at byde på i Danmark og hvor mange, der formår at arbejde kreativt og nyskabende med renovering. Vi håber, at de mange projekter kan være med til at inspirere andre – og flere – til at udfordre og vise renoveringers utallige muligheder,” siger Nina Kovsted Helk, filantropidirektør i Realdania.   

Nu er det op til RENOVER prisens nomineringsudvalg at vurdere alle de indstillede projekter og beslutte, hvilke 4-6 projekter der skal nomineres til RENOVER prisen 2020. De nominerede projekter offentliggøres medio juni. Vinderen kåres ved en prisfest i september 2020. 

Fakta om RENOVER prisen

RENOVER PRISEN SÆTTER FOKUS PÅ RENOVERING 
RENOVER prisen uddeles af Realdania og GI. Selv om renovering fylder mere end halvdelen af den samlede produktion i byggebranchen, er det primært nybyggeri, der bliver belønnet med priser. Det er RENOVER prisen med til at lave om på. Det særlige ved prisen er derudover, at den hylder et helt projekt frem for en enkelt bidragsyder. RENOVER prisen er en pris til alle, der har været involveret i det vindende projekt – lige fra bygherre til rådgivere og håndværkere. 

NOMINERINGSUDVALGET OG VALGKOLLEGIUM
Nomineringsudvalget består af en formand og tre medlemmer, som repræsenterer bygherre-erfaring, arkitekt- og ingeniørfaglig viden. Nomineringsudvalget er udpeget direkte af styregruppen for RENOVER prisen og består af:

 • Formand for udvalget, Gøsta Knudsen (tidl. stadsarkitekt i Aarhus Kommune)
 • Henrik Mielke (direktør, CEO, Enemærke & Petersen)
 • Karen Mosbech (adm. direktør, Freja Ejendomme)
 • Torben Esbensen (rådg. civilingeniør hos Dansk Energi Management & Esbensen A/S)

I nomineringshandlinger hvor projekter, der på den ene eller anden vis kan associeres med nomineringsudvalgets medlemmer, har vedkommende hverken indflydelse eller er stemmeberettiget i forhold til udvælgelsen og vurderingen af de pågældende projekter.

Når de nominerede er fundet, skal valgkollegiet stemme om, hvem der skal kåres som Danmarks bedste renoveringsprojekt. Valgkollegiet består af 70 personer fra byggebranchen. Medlemmerne kommer fra hele landet og dækker branchen bredt. 

KRITERIER TIL DE NOMINEREDE AF RENOVER PRISEN 2020 

Vinderen blandt de indmeldte projekter vil blive fundet ud af en samlet vurdering på baggrund af 7 kriterier:

 • Eksempelværdi: Projektet har potentiale til at inspirere branchen i forhold til renovering.
 • Bæredygtighed: Projektet har bidraget til bæredygtig praksis bl.a. via energieffektivisering
 • Samarbejde og proces: Projektets resultat er sikret gennem godt samarbejde og fagligt kompetente bidrag.
 • Brugskvalitet: Projektet er funktionelt velfungerende og vurderes positivt af sine brugere.
 • Bidrag til omgivelser: Projektet bidrager positivt til dets nærmiljø.
 • Økonomi og værdiforøgelse: Projektet har skabt værdi for bygningsejeren i forhold til kvalitet, tid og ressourcer.
 • Udførelseskvalitet: Projektet er gennemført på et højt håndværksmæssigt niveau.


Læs mere på www.renover.dk