x

Fortidens farver genskabt på Bent Madsens Gård på Fyn

Pressemeddelelse 2. april 2020

En tur gennem de gamle stuer på Bent Madsens Gård på Fyn, som Realdania By & Byg er ved at restaurere, er som en hæsblæsende rejse gennem malermesterens farvekatalog. Malerne er i disse uger ved at sætte sidste penselstrøg på gårdens nyrestaurerede stuehus - og sikke farver! Men det er ikke første gang, at de intense farver pryder væggene på gården.

Solen strømmer ind gennem de småsprossede ruder på Bent Madsens Gård i Dreslette ved Assens, som Realdania By & Byg erhvervede i 2018. Lyset leger hen over vægge, gulve og lofter, der efter mange år i pastelfarver og risengrynstapet nu igen står som i tiden før første verdenskrig. Stuehuset har gennem et år været under restaurering, og det mere end 200 år gamle hus er i den grad forvandlet. Hvert rum er en intens oplevelse, og for hver dør man åbner, overmandes øjet af auberginerød, mørkeblå, cremegul eller mosgrøn.

Du kan se flere billeder af gården og restaureringen her: Bent Madsens Gård

 

En ny tid med nye farver

1910 viste sig at blive et skelsættende år for den firlængede gård fra slutningen af 1700-tallet. Det var nemlig året, hvor Hans Madsen arvede gården sammen med sin hustru og med dem fulgte et ønske om fornyelse. Parret overvejede en tid, hvorvidt stuehuset fra 1795 skulle rives ned, eller om man kunne nøjes med en modernisering, hvor lofterne blev hævet og rummene malet om i tidens farver. Heldigvis valgte parret det sidste, og det er den farveholdning, som Realdania By & Byg nu gentager. 

”Ved hjælp af dygtige malere er det lykkedes os at finde en komplet farvehistorik for stuehuset fra tiden lige inden første verdenskrig. Det var samtidig i den periode, at stuehuset i store træk fik den indretning og udtryk, det endnu har. Derfor gav det god mening at lade denne periode være udgangspunkt, da vi på ny skulle farvesætte husets stuer og værelser”, siger arkitekt og projektleder i Realdania By & Byg, Anders Brüel, som står i spidsen for restaureringsarbejdet. 

Malerarbejdet er blot en lille del af den omfattende restaurering af gården, som Realdania By & Byg indledte efter at have erhvervet ejendommen, der står som en fin eksponent for fynsk bindingsværk og et velbevaret eksempel på en bygningstype, som i århundrede har præget det danske landskab. Ejendommen er fredet og indgår i Realdania By & Bygs samling af ca. 60 historiske ejendomme, som repræsenterer mere end 500 års dansk arkitekturhistorie. 

Farverne blandes på stedet

De mange vægge males med kost i kraftige, mættede farver. Pigmenterne, der er naturlige, røres op i en emulsion af linolie og vand. Farverne er helt unikke for Bent Madsens Gård, da de sammensættes på stedet, og tones helt præcist efter de farvetrapper, som sidder i hvert rum og afslører tidligere tiders farvelag. 

Lofter og vinduer males med linolie i grå nuancer i langt de fleste rum med undtagelse af bryggerset, hvor al træværk males i en støvet, mørk grøn, som maleren fandt spor af under et senere rødt lag maling.  

Et strejf af 1960’erne

Det er dog ikke alle rum, som føres tilbage til 1910. Køkken, bad og W.C. står i store træk, som da det blev installeret på gården i 1960’erne. Køkkenet består af et gedigent forramme-inventar i mahogni. Kabinetterne har som led i restaureringen været hos snedkeren og er blevet gennemgået og repareret efter behov, men derudover indrettes køkkenet, som det så ud ved Realdania By & Bygs overtagelse, dog med moderne komfur, opvaskemaskine og bekvemmeligheder. 

Badeværelset og W.C.et blev i starten af 1960’erne indrettet, dér hvor huset oprindeligt havde en stor bageovn stående i bryggerset. I dag findes kun skorstenen og gruekedlen tilbage til at minde os om endnu ældre tider. Begge rum blev udstyret i tidens smag med lysegrønne fliser og karakteristiske knagerækker, sæbeholdere og andet. Sanitet og armaturer udskiftes nu men begge rum beholder øvrigt inventar.

De tre rum vil således også i fremtiden stå som vidnesbyrd om endnu et kapitel i gårdens lange historie.  

Vil du se gården?

Realdania By & Byg afslutter restaureringen af hele den store gård med de smukke sulekonstruktioner i løbet af sommeren. Afslutningen af projektet markeres ved at invitere alle til at opleve gården ved et stort åbent hus-arrangement den 21. august. 

For de særligt interesserede tilbyder Realdania By & Byg Klubben rundvisninger på gården.
 
Læs mere om åbent hus eller om rundvisning med Realdania By & Byg Klubben