x

Nu åbner Holmegaard Værk

Nyhed 29. maj 2020

Efter en gennemgribende transformation af det historiske glasværk står Holmegaard Værk nu klar til at åbne for offentligheden som museum for design og kunsthåndværk.

Museum Sydøstdanmark byder gæster inden for på Holmegaard Værk fra lørdag den 30. maj – en lille måned senere end først planlagt.

"Jeg kan ikke få armene ned af glæde over, at vi nu endelig kan få lov til at åbne Holmegaard Værk. Det er det øjeblik, vi har arbejdet målrettet hen imod de sidste to et halvt år. Det er helt åbenlyst en svær tid at åbne nyt museum i, men den enorme forhåndsinteresse for Holmegaard Værk vi har oplevet, gør mig håbefuld og giver mig en tro på, at vi nok skal få indfriet alle vores ambitioner om mange besøgende,” siger Keld Møller Hansen, museumsdirektør på Museum Sydøstdanmark.

Åbningen sker efter en gennemgående transformation, renovering og modernisering af de historiske industribygninger, der engang var et anerkendt glasværksted – og nu blandt andet skal være museum og kulturelt oplevelsescenter. 

Et enestående samarbejde mellem aktører 

Projektet med at transformere Holmegaard Glasværk til Holmegaard Værk er et samarbejde mellem Museum Sydøstdanmark, Næstved Kommune og Realdania. De historiske bygninger har haft stor betydning for lokalmiljøet, for Danmark og ude i den store verden, hvilket er en af grundene til at til at Realdania valgte at støtte fornyelsen med knap 35 mio. kr.

Holmegaard-projektet er således et enestående eksempel på, hvordan museer, i samarbejde med kommuner, virksomheder, fonde og filantropiske foreninger samt ildsjæle kan bidrage til samfunds- og byudvikling.

Vi skal puste liv i kulturarven

For Realdania er det særligt ønsket om at genoplive og videreføre det enestående kulturhistoriske område, der har været drivkraft i samarbejdet:  

”Vi vil gerne støtte, at historiske bygninger bliver en del af vores fælles hverdagsliv. At gamle fabrikker og industrianlæg får nyt indhold til gavn for så mange mennesker som muligt. Vi skal puste liv i kulturarven, så historiske bygninger får nye funktioner, der er til gavn for lokalsamfundet – som vi for eksempel gør nu med Holmegaard Værk,” siger Nina Kovsted Helk, filantropidirektør i Realdania. 

Håbet er, at de kulturhistoriske bygninger i Fensmark i sin moderne udgave igen kan markere sig nationalt og internationalt.

Åbningen af Holmegaard værk finder sted lørdag den 30. maj. Det nye museum fordeler sig over mere end 2.500 kvadratmeter, og i overensstemmelse med sundhedsmyndighedernes nye retningslinjer vil der foreløbigt kunne være omtrent 700 gæster inde ad gangen. 

Mere om Holmegaard Værk 

Holmegaard Værk består af et bygningsareal på 15.000 m2 med den gamle fabrik, den moderne hovedbygning, de nyrenoverede tørvehaller, den gamle glasbys skole, de bevaringsværdige arbejderboliger fra 1820’erne, kunsthåndværkernes atelier og et 24.000 m2 stort udendørsareal mod Holmegaard Mose. Alt dette danner tilsammen rammerne for det særlige kulturmiljø med oplevelser, uddannelse og erhverv, der er smeltet sammen til Holmegaard Værk. En genopbygning der forener det oprindelige og autentiske med det moderne og nyskabende for at bygge videre på den helt særlige kultur-, industri- og naturarv som området rummer.

Billetter til Holmegaard Værk kan købes på forhånd


Entrebilletter til Holmegaard Værk